Facebook

Jedan Pernar nakon 88 godina ponovno u beogradskoj skupštini! (FOTO)

Autor: Dnevno.hr

Pernar je nakon BiH posjetio i Srbiju

Saborski zastupnik Živog zida i jedan od najaktivnijih hrvatskih političara, Ivan Pernar posjetio je beogradsku Narodnu skupštinu i pohvalio se na Facebooku kako je nakon 88 godina ponovno jedan Pernar u skupštini.

U Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije u Beogradu 20. lipnja 1928. godine izvršen je atentat na zastupnike HSS-a Stjepana Radića, Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Ivana Pernara i Ivana Granđu. Atentat je hicima iz revolvera tijekom sjednice izvršio zastupnik Narodne radikalne stranke Puniša Račić koji je potom pobjegao kroz ministarsku sobu uzvikujući ‘Živela Velika Srbija!’.

U atentatu su teško ranjeni zastupnici Ivan Granđa, Ivan Pernar te Stjepan Radić i Pavle Radić, s tim da su dvojica potonjih preminula od zadobivenih rana.

Pernar stariji pogođen je dvama mecima. Prvi Račićev metak pogađa ga u ruku, a drugi nepuni centimetar ispod srca, nakon kojeg pada pod zastupničku klupu čime je izbjegao treći mu namijenjen metak, dok je drugi revolverski metak u tijelu nosio do kraja života.

Pernar je nakon oporavka nastavio odvjetničku djelatnost jer su za diktature kralja Aleksandra I. Karađorđevića političke stranke i politička djelatnost bile zabranjene. Za vrijeme Šestosiječanjske diktature tri godine bio je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a za vrijeme Banovine Hrvatske izabran je za senatora.

Za vrijeme NDH Pernar je više puta zatvaran, a neposredno pred slom ustaške države pušten je zahvaljujući zauzimanju kardinala Alojzija Stepinca te u svibnju 1945. u skupini vođa HSS-a odlazi u Klagenfurt, a potom u Salzburg te konačno u New Yorku gdje i umire 1967. godine.

 

Autor: Dnevno.hr