Wikimedia Commons

Izetbegović traži sankcije za Dodika: ‘Počinio je teško kazneno djelo!’

Autor: Hina

Dodik je u govoru, održanom u povodu sjećanja na Srbe poginule u istočnoj Bosni u ratu od 1992. do 1995., kazao kako je sada ponovo na djelu "okupacija Drine"

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović optužio je u ponedjeljak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je počinio teško kazneno djelo pozivanjem na nasilje protiv povratnika te je zatražio od državnog tužiteljstva i  predstavnika međunarodne zajednice da ga zbog toga sankcioniraju jer je Dodik time istodobno doveo u pitanje provedbu Daytonskog sporazuma.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako je zahtjev za reakcijom uputio glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić te visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku, kao i veleposlanicima država-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Njegova je procjena kako u Dodikovu istupu u Bratuncu u istočnoj Bosni 7. srpnja, u kojemu je Bošnjake koji su se vratili u taj dio zemlje nazvao “okupatorima”, postoje elementi kaznenog djela, ali i političke odgovornosti.

Dodik je u govoru, održanom u povodu sjećanja na Srbe poginule u istočnoj Bosni u ratu od 1992. do 1995., kazao kako je sada ponovo na djelu “okupacija Drine”.

“Poznati su projekti različitih zaklada, prije svega islamskih, koji su tražili i samo usmjeravali svoj novac kako bi se ovdje uz Drinu nakon domovinskog rata vratili muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”, kazao je Dodik u Bratuncu.

Izetbegović drži kako je to “najopasnija izjava” jednog izabranog dužnosnika u BiH nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

“On nedvojbeno smatra da su Bošnjaci do 1992. godine bili okupatori na Drini pa ih je valjda zbog toga trebalo protjerati iz njhovih vjekovnih domova i nad njima počiniti ratne zločine”, kazao je Izetbegović novinarima.

Ocijenio je kako je ovakav istup vrhunac sustavnog Dodikova djelovanja kojim on kontinuirano širi strah, nesigurnost, mržnju, razdor i netrpeljivost među građanima u BiH te podriva mir i stabilnost države.

Podsjetio je i na Dodikove opetovane prijetnje otcjepljenjem Republike Srpske, uz ocjenu kako je to izravan pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta države.

Izetbegović je ocijenio kako nisu slučajni ni Dodikovi sve agresivniji napadi na Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA), koju je predsjednik RS okvalificirao kao “neprijateljsku”.

Izetbegović drži kako je to napad sličan onome na Ustavni te Sud i Tužiteljstvo BiH s ciljem njihova razbijanja i stavljanja pod politički utjecaj.

“Tražim da bez odgode uporabite svoje ovlasti, sredstva i resurse koje imate i koji su nužni kako bi se konačno zaustavilo ovo višegodišnje anticivilizacijsko, antidaytonsko i protuustavno djelovanje Milorada Dodika. Upozoravam vas da je krajnje vrijeme da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ovu, po mir, sigurnost i napredak BiH, najozbiljniju i rastuću prijetnju”, stoji u Izetbegovićevu pismu predstavicima država-članica PIC-a.

Autor: Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.