Igor Kralj/PIXSELL

Izetbegović poručio Dodiku da promijeni ponašanje, ovaj ga proglasio inspiratorom terorista

Autor: Dnevno.hr/HMS

Izetbegović je poručio kako je jasno da Dodik i vlasti Republike Srpske koče napredak BiHe, na što je Dodik odgovorio kako Izetbegović želi ojačati islamiste.

Predsjedavatelj BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović poručio je u četvrtak predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da promijeni svoje ponašanje ‘kako ne bi bio promijenjen’, na što je oštro odgovorio Dodik optužujući Izetbegovića da je je njegova politika najveća prijetnja BiH jer joj je cilj stvaranje islamske države.

Izetbegović je novinarima prokomentirao Izvješće visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, prezentiranog Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem je rečeno da Republika Srpska na čelu s Miloradom Dodikom u velikoj mjeri usporava napredak BiH.

“Kada vidimo sve izvješće u BiH jasno je tko koči napredak zemlje. Miloradu Dodiku bolje je da promijeni svoje ponašanje, da on ne bi bio promijenjen” kazao je Izetbegović.

Za uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju izjavio je da nikada nije znao govoreći kako to nije njegov posao.

Odgovor Dodika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najveća opasnost po stabilnost u BiH i regiji, jer na sve načine pokušava ostvariti san svoga oca da od BiH stvori islamsku državu.

“Zbog takve pogubne islamističke politike BiH s Bakirom Izetbegovićem nema nikakvu budućnost”, istaknuo je Dodik, javlja Srna.

Komentirajući današnju Izetbegovićevu izjavu rekao je da je Izetbegović, kao prijatelj i inspirator terorista, vehabija i islamista, posljednji čovjek koji može nekome prijetiti i nekoga mijenjati.

Dodik je rekao kako je Izetbegović dužan, nakon saslušanja Fahrudina Radončića u sudu u Prištini, javnosti, a posebno Srbima objasniti kakva je njegova uloga u likvidaciji Srba i započinjanju rata u BiH.

“Niti meni niti Republici Srpskoj neće nitko prijetiti, niti dovoditi u red, osobito ne ekstremisti poput Bakira Izetbegovića. Vrijeme stranog intervencionizma pripada prošlosti”, poručio je Dodik.

On je napomenuo da je Izetbegović svoj ekstremizam dokazao i proteklih dana svojim, s ostalim članovima Predsjedništva BiH neusuglašenim nastupom u Bruxellessu, gdje je susrete s dužnosnicima EU i NATO-a ponovno iskoristio za grubu političku manipulaciju na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

“Njegov istup u Bruxellessu je samo dokaz da on u stvari govori u ime radikalnih muslimana koji su spremni za nove sukobe. Tvrdnje da je Republika Srpska nastala na zločinima, da su se muslimani u BiH tijekom rata samo branili, iako svi znaju da nas je sve u taj rat odveo upravo njegov otac sa svojim islamističkim idejama, te opravdavanje ‘puzajućeg’ stvaranja islamske države u BiH – samo pokazuju da Republika Srpska itekako ima razloga da svakim danom sve više jača sebe i svoje institucije”, rekao je Dodik.

Autor: Dnevno.hr/HMS