Foto: Wikimedia

Izetbegović optimistično: ‘Izborni zakon može mijenjati do 7. listopada’

Autor: Hina

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u utorak kako ima još dovoljno vremena za izmjene izbornog zakona i reguliranje provedbe rezultata izbora planiranih za listopad te je pozvao hrvatske stranke na nastavak pregovora kako bi se do rješenja došlo prije 7. listopada.

Nakon sjednice predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA)e u Sarajevu, Izetbegović je novinarima rekao da dogovor o izmjenama izbornog zakona nije nužno postići do 6. svibnja kako se do sada smatralo s obzirom da bi središnje izborno povjerenstvo izbore trebalo raspisati do tog datuma.

“Imamo rok od još pet-šest mjeseci”, ustvrdio je Izetbegović.

On tvrdi kako vremena zapravo ima sve do rujna, odnosno sve do dana kada budu provedeni izbori i na njima bude izabran novi sastav državnog parlamenta.

“Sadašnji saziv parlamenta može donositi rješenja koja će omogućiti funkcioniranje vlasti”, kazao je Izetbegović.

Ocijenio je kako bi bilo vrlo loše kada političari u BiH ne bi sami našli rješenje za izmjene izbornog zakona, jer bi to poslalo negativnu poruku o njima samima kao osobama nesposobnim pronaći kompromis i rješenja.

Na pitanje je li stav njegove SDA te tri druge bođnjačke stranke da je izmjena ovlasti doma naroda parlamenta Federacije BiH preduvjet za bilo kakav dogovor s hrvatskim strankama, Izetbegović je odgovorio niječno ali je dodao kako će se na tome inzistirati.




“Ne bih ja sada ništa zakivao no uloga doma naroda mora se promijeniti”, kazao je Izetbegović.

Smatra kako je nedopustivo da dom naroda ima pune zakonodavne ovlasti, dok vijeće naroda u Republici Srskoj te ovlasti nema jer ne potvrđuje sve zakone nego samo razmatra one za koje se ocijeni da mogu biti važni za nacionalne interese nekog od tri konstitutivna naroda.

“Na taj način 13 posto Bošnjaka u RS-u nemaju prava kakva ima tri posto Srba u Federaciji”, pojasnio je Izetbegović.




Ne nađe li se rješenje za tu asimiteriju do listopadskih izbora, najavio je Izetbegović, ono će se tražiti naknadno i to preko ustavnog suda.

Komentirajući novinarima činjenicu da u utorak nije bio u Mostaru na otvaranju Gospodarskog sajma iako je predsjedništvo pokrovitelj te manifestacije, Izetbegović je kazao kako tamo nije otišao jer je bilo jasno kako je to bila želja Dragana Čovića.

Pojasnio je kako je dobio tek “cirkularnu pozivnicu” za taj događaj kao i tisuće drugih uzvanika.

“Moja je uloga valjda bila da tu sjednem i statično promatram. Nije bilo druge nego se ne odazvati. Mislim da je Čović to tako želio”, kazao je Iztebegović dodajući kako je hrvatski član  Predsjedništva BiH želio za sebe rezervirati glavnu ulogu.

Čoviću je dodatno predbacio kako se tijekom cijelog dodsadašnjeg mandata  prema bošnjačkim partnerima “nije odnosno mudro i korektno”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.