Flickr

Iz Republike Srpske optužuju Federalne vlasti da su pokrenule obavještajni rat protiv Srbije

Autor: Dražen Krajcar

Zajednička komisija Parlamenta BiH za kontrolu nad radom OSA BIH zaključila je, nakon što je sve procurilo u javnost, da je sve bilo u skladu sa zakonom

Nakon što je u javnost „procurila“ glasina da Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA BIH) priprema akciju „Dubinski prodor Ušće“, koja za cilj ima praćenje, prisluškivanje i nadzor nad službenicima Srbije odmah su se „na noge digli“ političari i mediji iz Republike Srpske. Naime, oni smatraju da je navedena akcija direktna objava obavještajnog rata Srbiji.

Tako portal Glas Srpske prenosi izjave „upućenih“ u ovaj slučaj da je očito da je cijeli plan pokrenut i s ciljem lažnog predstavljanja da „obavještajno-bezbjednosne službe Srbije podrivaju ustavnopravni poredak BiH iako za to nema nikakvog dokaza“.

“Samo sačinjavanje plana te operacije znači da je BiH objavila obavještajni rat Srbiji. Nakon saznanja o toj akciji nikako se ne može reći da je stepen povjerenja Srbije prema BiH veći. Time je poremećena i regionalna stabilnost, za to je odgovorna BiH. Akcija “Dubinski prodor Ušće” nije završena. Poseban segment odgovornosti za akciju “Dubinski prodor Ušće” imaju Predsjedništvo BiH i Izvršni obavještajni komitet Savjeta ministara BiH, koji su u svakom slučaju nadređeni OBA i u svim segmentima imaju posebnu odgovornost za način nastupanja prema drugim državama“, navode na portalu neimenovanog službenika koji je blizak sigurnosnim strukturama.

Iako je zajednička komisija Parlamenta BiH za kontrolu nad radom OSA BIH zaključila, nakon što je sve procurilo u javnost, da je sve bilo u skladu sa zakonom, predsjedavajući te komisije Nikola Špirić kaže da se situacija potpuno mijenja nakon izvještaja glavnog inspektora OSA o problemima s kojima se suočavao u radu.

Tako “Glas Srpske” piše da je direktor OSA Osman Mehmedagić učinio sve da bi onemogućio istragu u u vezi sa aferom “Ušće”, koju je vodio glavni inspektor, a sa opstrukcijama je krenuo nakon što je vidio da istraga ne ide u njegovom interesu.

„Rad komisije prekinut je na trećoj tački, a druga tačka je bio izvještaj glavnog inspektora povodom akcije “Dubinski prodor Ušće” prema Srbiji. Tražili smo da nas OSA obavijesti na koji je način tajni dokument izašao iz OSA i da glavni inspektor provjeri da li je bilo proceduralnih ili bilo kojih drugih grešaka kod zavođenja takve akcije. Tražimo izjašnjenje direktora OSA Mehmedagića o problemima s kojima se suočava glavni inspektor. Nismo dobili izvještaj glavnog inspektora o tome da li je bilo povreda procedura pri zavođenju te akcije. Nakon onoga što smo čuli na sjednici komisije, sa manje optimizma gledam na rad OSA. Pogotovo se to odnosi na relacije unutar službe koje su stvorene u posljednje vrijeme. Bitan problem je i što se mnogi zaposleni u OSA, prema njihovim izjavama, teško mogu identifikovati sa načinom na koji ta služba sada funkcioniše“, kaže Špirić za navedeni portal.

Nadalje, istaknuo je da u izvještaju piše da je povodom afere, nakon što je dokument procurio u javnost, jedan službenik suspendiran i da je njegov slučaj proslijeđen Tužilaštvu BiH.




“Nakon rasprave tražili smo da se kaže o kome je riječ. Mnogi u komisiji nisu bili zadovoljni tim izvještajem. Donijeli smo dva zaključka. Prvi je da nam glavni inspektorat dostavi kompletnu reprodukciju razgovora sa ljudima iz OSA da vidimo na koji način je dokument procurio i kako je iznesen iz OSA i da vidimo da li u agenciji, koja bi trebalo da je tajna služba, vozači, umjesto za vožnju, služe za iznošenje povjerljivih dokumenata“, rekao je Špirić i dodao da očekuje da će ubrzo dobiti izvještaj glavnog inspektora koji treba da utvrdi da li je bilo povrede pravila i procedure.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nije htio ni potvrditi ni negrati da je bio upućen u izradu dokumenta OSA i pokretanje operacije “Dubinski prodor Ušće”.

“Nema tu nikakvog obavještajnog rata, sve je to dogovoreno i sređeno sa Srbijom. Dokument nikad nije zvanično donesen, a Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA saopštila je da je sve rađeno zakonito“, rekao je Mektić pokuišavajući smiriti tenzije. Ostali članovi Predsjedništva BiH o ovome slučaju nisu se željeli izjašnjavati.




Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.