Imenovali ‘svoje’ umjesto sudaca Hrvata

Autor: Dnevno.hr/Dnevno.ba

Preskočeno sedam mjesta, koja su popunili kandidati hrvatske nacionalnosti, a zatim je imenovana Gordana Puljarević iz Gradiške

Rang-lista sudaca koji su konkurirali za mjesto na Općinskom sudu u Čitluku otkriva kako je Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine vjerojatno grubo prekršilo pravila po kojima je trebalo raditi.

Napominjemo, VSTV BiH imenovao je Gorjanu Šajin, Gordanu Puljarević, Aidu Hidović i Evelinu Zadić za sutkinje Općinskog suda Čitluk. Gledajući nacionalnu strukturu, jedna je Hrvatica, jedna Srpkinja i dvije su Bošnjakinje. Osim što je prekršena nacionalna struktura sudaca, prekršen je i redoslijed kandidata na listi, piše Večernji list BiH.

Rang-lista

Od prvorangiranih sedam kandidata, dužnost je dodijeljena samo Gorjani Šajin koja je ocijenjena kao najbolji kandidat. Nakon toga je preskočeno sedam mjesta, koja su popunili kandidati hrvatske nacionalnosti, a zatim je imenovana Gordana Puljarević iz Gradiške. Aida Hidović iz Zenice je bila na 11. mjestu rang-liste, dok je Evelina Zadić iz Mostara postavljena na 13. mjesto.

Ni to nije spriječilo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće da ih imenuje na pozicije u Općinskom sudu u Čitluku, odnosno, preskoči kandidate hrvatske nacionalnosti koji su imali više bodova od zadnje tri spomenute sutkinje. Zbog svega navedenoga, načelnik općine Čitluk Marin Radišić zatražio da se cijela procedura poništi i obavi ponovno imenovanje sudaca u Općinskom vijeću Čitluk.

– Članak 43. Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, kao i članak 82. Ustava Hercegovačko-neretvanske županije te stavak 3. članka 74. Zakona o sudovima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jasno govore o istoj potrebi: sastav suda treba odražavati nacionalnu strukturu pučanstva u općini.

Ovim putem vam postavljamo sljedeće pitanje: kojom odredbom navedenih propisa ste se, između ostalog, rukovodili tijekom donošenja navedenih odluka? Budući da ste s navedenim odredbama više nego dobro upoznati, ne možemo se oteti dojmu da iza ovih imenovanja zasigurno stoje neki drugi razlozi.

Stoga vas pozivamo da, zbog svega navedenoga, ali i zbog potrebe izgradnje daljnjeg povjerenja u institucije, navedenu odluku o izboru sudaca u Općinski sud Čitluk, sukladno članku 44. stavak 1. točka 2. Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, preispitate ili poništite te time hrvatskom narodu barem dijelom vratite vjeru u njegovu državu, navodi se u reagiranju načelnika Radišića.

Ponoviti proceduru

Danas se očekuju nove reakcije hrvatskih dužnosnika u kojima će se tražiti poništenje donesenih odluka te donošenje novih u kojima će se poštovati zakoni ove zemlje te rang-lista kandidata za suce.

Autor: Dnevno.hr/Dnevno.ba