Goran Stanzl/PIXSELL / fdb.cz

Hrvatska je liječila i hranila srpskog kanibala i masovnog ubojicu, a Srbija najavljuje masakr naših huligana

Autor: Marin Vlahović

Svaka država mora imati civilzacijske norme koje se primjenjuju na sve građane, neovisno o tome tko su i(li) što su. Također, kao što građani imaju obveze prema državi, tako i država ima obveze prema građanima. Ako kojim slučajem pojedini državljani završe u pritvoru strane zemlje, neovisno o razlozima i kontekstu, Hrvatska im je dužna osigurati pravnu pomoć i brinuti da postupanje prema njima bude pošteno i pravedno te u skladu s zakonodavstvom države koja protiv njih vodi kazneni postupak.

Splitskih huligana iz Beograda, svi su se odrekli. Kako ljevica, tako i desnica, obje strane iz vlastitih motiva. Učinilo je to i hrvatsko veleposlanstvo, koje predstavlja hrvatsku državu u Srbiji. Nekakav opći zaključak je da su sami krivi, pa onda neka snose posljedice, kakve god one bile.

Gdje su Bugari nestali?

Zanimljivo, uz sve kamere na stadionu i suvremenu tehnologiju, srpski represivni aparat do sada nije pokazao niti jednu snimku ili barem fotografiju nekog našeg izgrednika u akciji. Javna optužba glasi da su strani plaćenici koji su započeli nerede na stadionu, a ja se pitam gdje se to može vidjeti? Istoj toj srpskoj žandarmeriji, pobjeglo je svih šezdeset bugarskih plaćenika. Zamislite, nisu uspjeli uhvatiti niti jednog Bugara, tijekom, a ni poslije utakmice. Piše se o narkoticima, no nigdje se ne navodi vrsta i količina droge. Pakira im se i terorizam, uništenje gradskih ulica i trgovina. Ukratko, stvorena je atmosfera linča, i to ne samo u Hrvatskoj, već na prostoru čitave takozvane regije.

Realno, poznavajući borilački milje u kojem se kreću, mislim da su u Beograd išli radi zaštitarskog angažmana. Nesvjesni pozadine, čuvali su nekog lokalnog dripca i pratili ga na utakmicu. Vjerojatno im se posao činio kao lagana zarada, uz koju bi se mogli još i dobro provesti upoznavajući čari beogradskog noćnog života. Čak i pod uvjetom da je moja pretpostavka potpuno pogrešna i da su ti momci uistinu krivi za sve što ih optužuju, nemamo pravo dati zeleno svjetlo Srbiji za provođenje brutalne, srednjevjekovne pravde jer sutra se i mi možemo naći u sličnoj situaciji, možda i potpuno nevini. Stvaranje ovakve atmosfere prema osumnjičenim Hrvatima,  osnovni je preduvjet drakonskih zatvorskih kazni, ali i psihičkog te fizičkog terora tijekom izdržavanja kazne. Vodeći srpski mediji, koji istodobno služe kao glasnici Aleksandra Vučića, objavili su morbidne prijetnje srpskih kriminalaca iz Centralnog zatvora u Beogradu. Jednom od Splićana poručili su kako će od njegove tetovaže Vukovarskog vodotornja žiletima napraviti „Beogradskog pobednika“. Izgleda kako se u Hrvatskoj nitko ne uzrujava zbog ovih prijetnji. Neka ih ubiju i zakolju, reći će neki desničari koji misle kako pravi Hrvati nemaju što tražiti u Beogradu, a pogotovo ne na utakmici Partizana i Zvezde. Isti takvi,  rado slušaju srpske cajke i uopće ne znaju govoriti i pisati hrvatskim jezikom. Da su isto sranje napravili protiv srpskih navijača u Zagrebu,  mnogi bi ih uzdizali u nebesa kao heroje. S druge strane ljevičari u njima vide elemente domoljublja, posebno radi tetovaža, pa zato i oni likuju što će nesretnici proći pravu torturu u beogradskoj kaznionici.

Ne znam koliko se vas sjeća Sretka Kalinića, masovnog ubojice i kanibala koji je ubijao i po Hrvatskoj. Monstrum i prvi egzekutor Zemunskog klana, kod nas je imao bogovski tretman. Liječen je o našem trošku u bolnici, a kasnije je kao glavni baja odmarao u Remetincu, sve dok ga konačno nismo poslali nazad Srbima. Trebamo li se podsjetiti i na pritvorske uvjete kakve je imao Željko Ražnjatović Arkan? Ništa lošije ne prolaze ni osuđenici za ratne zločine protiv Hrvata. O svim pritvorenicima i kažnjenicima srpske nacionalnosti ili iz Srbije vodi se posebna briga kako ne bi bili žrtve napada ili diskriminacije. Zar su spomenuti svirepi ubojice i kanibali bolja ljudska bića od splitskih huligana?

Civilizacijski standard nema nikakvog smisla ako postoje dvostruka mjerila. Hrvatska može i mora utjecati na Srbiju u svrhu pravne, fizičke i zdravstvene zaštite svojih državljana. Ako se neko veliko zlo njima tamo dogodi, neće biti kriva samo Srbija, već i Hrvatska. U krajnjoj liniji, odgovorni ćemo biti i svi mi koji smo ih unaprijed osudili, ne samo na zatvor, već i na gubitak svih ljudskih prava. Oni su huligani, ali ni mi, kao ljudi, čini se,  nismo neke ljudske veličine.




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.