Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska ima registar branitelja, a RS ODBIJA objaviti popis svojih boraca

Autor: A.P.

Tvrde kako je objava u suprotnosti sa Zakonom o slobodi pristupa informacija RS-a, te Zakonom o zaštiti osobnih podataka BiH. Navode i da ne postoje zakonske osnove da se objavi popisi boraca.

Hrvatska je prije par godina objavila registar branitelja. Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata je baza podataka, te se može vidjeti koliko je tko dana proveo u vojsci. Ukoliko pretražujete određenu osobu, možete vidjeti kad je i na kojim je bojištima bio.

No,  u Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske tvrdi da bi javno objavljivanje popisa boraca bilo u suprotnosti sa Zakonom Nadležni u Republici Srpskoj nemaju namjeru objaviti popise boraca iz tog bh. entiteta koji su sudjelovali u proteklom ratu.

Tvrde kako je objava u suprotnosti sa Zakonom o slobodi pristupa informacija RS-a, te Zakonom o zaštiti osobnih podataka BiH.  Navode i da ne postoje zakonske osnove da se objavi popisi boraca.

“U postupku revizije po službenoj dužnosti, resorno ministarstvo vrši provjeru zakonitosti rješenja o utvrdenom statusu i kategoriji borca, tako da imajući u vidu naprijed navedeno, smatramo da nema ni potrebe ni zakonske mogućnosti za objavijivanjem popisa boraca”, naveli su iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske na pitanje zastupnika PDP-a u Naronoj skupštini RS-a Zorana Pologoša da li RS ima namjeru da objavi popise svojih boraca, javlja bljesak.info.

Podsjetimo, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji stvoreni su zakonski preduvjeti za objavu Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.