Grčka oporba želi izglasati nepovjerenje Tsiprasu zbog dogovora o ‘Sjevernoj Makedoniji’

Autor: hina

Grčka oporbena stranka Nova demokracija zatražit će parlamentarno glasovanje o povjerenju premijeru Alexisu Tsiprasu zbog sporazuma kojim bi se Makedonija nakon nekoliko desetljeća sukoba s Atenom trebala preimenovati u “Sjevernu Makedoniju”, otkrio je u četvrtak čelnik te političke grupacije Kyriakos Mitsotakis.

Tsiprasova koalicija ljevice i desnice ima 154 od 300 zastupnika u parlamentu. Ovo će biti prvo glasovanje o povjerenju Tsiprasu otkad je stupio na vlast 2015. godine.

Tsiprasova popularnost u anketama pada, dijelom zbog ekonomskih reformi uvedenih kao uvjet za treći paket pomoći vrijedan nekoliko milijardi eura.

Grčki premijer i njegov makedonski kolega Zoran Zaev u utorak su se dogovorili da će tu bivšu jugoslavensku republiku preimenovati u “Republiku Sjevernu Makedoniju”, čime su dovršeni gotovo tri desetljeća dugi sukobi oko tog naziva koji je blokirao put Skoplja prema Europskoj uniji i NATO savezu.

No taj je dogovor izazvao snažne kritike oporbenih stranaka u obje države, a makedonski predsjednik Đorge Ivanov najavio je da će staviti veto na tu mjeru.

Mitsotakis je najavio da će podnijeti zahtjev za glasovanjem nakon što parlament u četvrtak završi s odlučivanjem o reformama vezanih za financijsku pomoć.

Tsiparsov koalicijski partner, desna stranka Neovisni Grci, obznanila je da neće podržati sporazum sa Skopljem, ali da neće ni rušiti vladu.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.