EKSKLUZIVNO! Srbija uhitila svog čovjeka! Bolnički dokument potvrđuje – Čedo ranjen 25. kolovoza ’93. i zaprimljen u kninsku bolnicu

Autor: Dnevno.hr

Smišljene igrice Srbije treba shvatiti ozbiljno kada su spremni žrtvovati svog čovjeka.

Dan nakon “spektakularnog uhićenja ‘hrvatskog špijuna’ Čede Čolovića u Beogradu, razjašnjava se pozadina događaja. Čini se kako akcije obavještajne službe i muljanja Srbije izlaze na vidjelo.

Tehnički premijer Orešković je u intervjuu za HRT kazao kako je od ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Daniela Makrića saznao kako uhićena osoba nije hrvatski špijun.

“Znamo da je bio major JNA i da se u vrijeme Domovinskog rata borio na srpskoj strani”, kazao je Orešković i izrazio uvjerenje da je riječ o jednoj provokaciji iz Srbije.

Ekskluzivne fotografije bolničkog zapisnika iz 1993. godine koje je zaprimila redakcija Dnevno.hr-a pokazuju da je radi o njihovom čovjeku.

Bolnički zapisnik pokazuje da je Čedo Čolović, 1959. godište, zaprimljen u kninsku bolnicu 25. kolovoza 1993. godine. Ranjen je u Žitniću, naselju u sastavu Grada Drniša, u Šibensko-kninskoj županiji koje je tijekom Domovinskog rata okupirao velikosrpski agresor. Nakon kninske bolnice liječio se na VM bolnici u Beogradu.

IMG_6177 IMG_6178 IMG_6179
Srbija jako dobro zna koga su uhitili, znaju da je bio njihov major kao što znaju da je ranjen na okupiranom području u odori njihove vojske tzv. JNA
Isto tako znaju da je radio za njihovu obavještajnu službu ili kako su ih tada zvali bezbednjacima.

Ako je radio za hrvatsku tajnu službu možemo se zapitati onda kako to da bezbednjak i oficir JNA nije otkrio našim službama sve o poginulim i nestalim na području Drniša i Skradinskog zaleđa, gdje su tijela nestalih i pobijenih branitelja iz Dragišića, tko je pobio naše zatvorenike u Kninskom zatvoru? Tako nešto bi sigurno naša strana uspjela doznati od našeg “špijuna”.

Smišljene igrice Srbije treba shvatiti ozbiljno kada su spremni žrtvovati svog čovjeka.

Podsjetimo, nakon uhićenja u Beogradu, mediji su objavili kako Srbija sumnja da je Čedo Čolović, 57-godišnjak radio kao hrvatski špijun. Večernji list objavio je kako se  Čolovića optužuje da je Hrvatskoj prenosio informacije o srbijanskoj vojnoj snazi, o strateškim planovima vojske te o opremi. Nadalje se špekulira da je prenosio informacije i o srpskim časnicima kako bi ih u Hrvatskoj optužili za ratne zločine te je tako, kazao je izvor za taj list, “optuženo najmanje sedmero časnika”.

Čolović je umirovljeni pukovnik i ima dvostruko državljanstvo, srpsko i hrvatsko, a uhićen je dok je bježao u Hrvatsku, iako njegova obitelj, prema pisanju Jutarnjeg lista, tvrdi da nije bježao već krenuo u berbu grožđa. Akciju je provela Sigurnosno-obavještajna agencija (BIA) te Više javno tužiteljstvo u Beogradu, iz kojega su i potvrdili uhićenje. Kako su objavili, uhićeni je do 1990. živio i radio u Hrvatskoj, poslije čega mu je prebivalište u Srbiji.

Informacije o Čoloviću bile su kontradiktorne: prema jednom izvoru, Čolović je iz Republike Srpske, dok je po drugom iz “Republike Srpske Krajine”, kako u Srbiji zovu ilegalnu tvorevinu u Hrvatskoj.

Isti izvor kaže kako je rodom iz Drniša te kako je bio zadužen za osiguranje 75. motorizirane brigade te da je u Srbiju došao 1995., nakon akcije Oluja.

Isti izvor govori kako je bio unovačen od hrvatske strane u zamjenu za jamstvo da protiv njega neće biti podignuta optužnica za navodne ratne zločine. No u priči postoje ozbiljne nelogičnosti: ako je Čolović osoba vezana za vojsku, njome bi se u Srbiji trebala baviti Vojna sigurnosna agencija (bivši KOS), a ne civilna služba. Kako se doznaje, VSA nije sudjelovala u akciji praćenja.

Također, iz izvora bliskih srpskoj vojsci kazali su kako Čolović “ne prima vojnu mirovinu”.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.