Screenshot Youtube

EKSKLUZIVNO IZ BEOGRADA: IZA SVEGA STOJE ONI SAMI? ‘Likvidaciju na Kosovu odradile su srpske tajne službe’!

Autor: Snježana Vučković

Ubojstvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokracija, pravda” do temelja potresa Srbiju i Kosovo, ali je uznemirilo i sve okolne države koje svjedoče svakodnevnim međusobnim napetostima dviju zemalja.

Likvidiranog Ivanovića je, naime, kosovsko tužiteljstvo teretilo za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji počinjene 1999. i 2000. godine navodeći ga kao zapovjednika paravojnih formacija.

Ubijeni je “drukao” druge za ratne zločine

I dok se krivnja Kosovara za mnoge nameće kao jedini smislen odgovor na pitanje „tko je ubojica”, a rat predviđa kao logičan ishod, dobro obaviješten beogradski izvor našem je portalu otkrio moguću drugu stranu priče:

„Neće biti nikakvih posljedica niti će se dogoditi ikakav rat između Srbije i Kosova. Sasvim je izvjesno da ga je likvidirala tajna služba i da je Srbija to odobrila. Ivanović se, naime, školovao u Zagrebu i bio je suradnik KOS-a, a nije tajna da je bio čovjek od povjerenja Aleksandra Vasiljevića, šefa KOS službe. Nakon što je odležao kaznu, počeo je i druge „drukati” za ratne zločine. Teško je sada prodati priču da tajne službe nisu znale kako će se ovo dogoditi. Službena Srbija je Ivanovićevo ubojstvo prešutno dozvolila i ne bude li se digla prevelika medijska hajka, o ovome već prekosutra neće nitko pričati”.

Teorija našeg izvora moguće temelje ima u činjenici da je samo dva dana prije atentata očigledno upućena CIA izdala alarmantno upozorenje za Kosovo u kojem je upozorila na mogući terorizam i politički motivirano nasilje koje se javlja širom te zemlje.

Da je ubojstvo srpskog političara organizirala službena Srbija, mišljenje je i našeg drugog sugovornika iz Srbije, dobrog poznavatelja tamošnjih političkih previranja. No, on smatra kako motivi ubojstva nemaju nikakve veze s ratnim zločinom:




Ubijen radi obustavljanja pregovora o priznanju?

„Srbima nije nepoznanica ukloniti bilo kojeg svog političara koji im nije po mjeri. Mi imamo izuzetno jaku obavještajnu i paraobavještajnu službu. Naš politički vrh svjestan je da ove godine moramo priznati Kosovo… Obzirom da se Ivanović svojom presudom za zločin zamjerio Kosovarima, bio je idealan izbor za likvidaciju kojom bi Srbija uprla prstom u Kosovo. Jednostavno, tražili su način da obustave pregovore…”

O hitnosti rješavanja kosovsko-srpske situacije, ovih su dana izvjestili srpski mediji:




„Amerikanci već gube živce jer žele zatvoriti priču o Kosovu kao neovisnoj državi prijemom u UN, što je aktualna vlast u Beogradu trebala završiti 2015. Sada će sve učiniti da dobiju što su zacrtali, jer su zbog obećanja srpskog državnog vrha da će završiti s Kosovom podržavali Aleksandra Vučića i njegovu vlast te zatvarali oči pred gušenjem opozicije i medijskom cenzurom”.

Je li ovo ubojstvo bilo rješenje koje je donio sam Aleksandar Vučić kako bi izbjegao priznanje Kosova, vjerojatno se nikada neće doznati. Međutim, njegovo današnje dramatično obraćanje javnosti otkrilo je više nego što je trebalo. Vučić je, naime, izrazio želju da Srbija vodi istragu, obećao pronalazak ubojice te se obračunao sa svima koji su se „usudili i pomisliti da on osobno ima nešto s tim”.

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.