screenshot, youtube

Đukanović službeno preuzeo dužnost predsjednika: Od provincije Srbije postali smo razvijena država

Autor: Hina

Također je najavio "beskopromisnu" borbu protiv kriminala i korupcije.

Milo Đukanović u nedjelju je službeno prisegnuo na dužnost predsjednika na svečanoj sjednici crnogorske Skupštine na Cetinju i u govoru istaknuo da je Crna Gora umjesto provincije Srbije postala ekonomski najrazvijenija država Zapadnog Balkana.

Đukanović (56), je nakon prisege poručio da na dužnost predsjednika Crne Gore stupa s osjećajem časti i odgovornosti, ponosan na dosadašnja ostvarenja, javlja Tanjug.

“Od opcije da budemo provincija proširene Srbije, koja nam se nudila kao alternativa na predsjedničkim izborima 1997. godine, Crna Gora je u međuvremenu postala ekonomski najrazvijenija zemlja na Zapadnom Balkanu, lider reformi i pregovora s Europskom unijom i izvjesno prva sljedeća članica tog saveza”, rekao je.

Đukanović, čiju su inauguraciju crnogorski mediji prenosili uživo, obećao je da će biti veoma aktivan u naporima da pridonese prevladavanju podjela u Crnoj Gori na zdravoj platformi očuvanja i afirmacije crnogorske države i njenih nacionalnih interesa.

“Uložit ću napor da objedinim političke subjekte i civilni sektor, sve društvene snage oko projekta moderne Crne Gore u okviru NATO-a i Europske unije”, istaknuo je.

Također je najavio “beskopromisnu” borbu protiv kriminala i korupcije.

Đukanović je premoćno pobijedio na predsjedničkim izborima u travnju osvojivši više od 54 posto glasova, preko 20 posto više od drugoplasiranog Mladena Bojanića, kandidata većeg dijela oporbe, koji je imao potporu 33,24 posto birača.




Ovo je Đukanovićev drugi predsjednički mandat, a prvi je obnašao od 1998. do 2002., podsjeća agencija dpa.

Bio je i premijer čak sedam puta. Do sada se dva puta povlačio s premijerske dužnosti, ali je oba puta to trajalo samo dvije godine, nakon čega se ponovo vraćao na tu dužnost.

Za predsjednika crnogorske vlade Đukanović je prvi put izabran 15. veljače 1991. godine na svoj 29. rođendan i tada je bio najmlađi europski premijer.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.