Ivica Galovic/PIXSELL

‘Došlo je vrijeme da djeca brane očeve – blokirat ćemo prometnice ako ne puste branitelje’

Autor: Dnevno.hr

Vijeće branitelja Federacije BiH najavilo je blokadu prometnica i državnih institucija...

Vijeće branitelja Federacije BiH najavilo je blokadu prometnica koje iz federacije vode prema Republici Srpskoj te blokadu državnih institucija BiH ako se odmah, a najkasnije do ponedjeljka uhićeni ne puste na slobodu, piše Večernji list.

“Očevi su u ratu branili svoju djecu, a sad je došlo vrijeme da djeca brane očeve”, izgovara Željko Matuzović, sin uhićenog generala Đure Matuzovića, u ratu prvog zapovjednika 106. brigade HVO-a Orašje i zapovjednika zbornog zapovjedništva Orašje kojeg se tereti za ratni zločin počinjen nad srpskim stanovništvom. “Da je to mjesto dobro bilo, ne bi njemu dopalo”, kaže.

Nekoliko dana prije uhićenja agenti SIPA-e Matuzovića su zvali na kućni telefon, ali on je u to vrijeme bio u Osijeku, kod sina Zlatka. Obitelj mu je prenijela poruku i general im se javio. Tada je doznao da će ga “za nekoliko dana trebati”.

“Da je htio, mogao je ostati u Hrvatskoj. I nikome ništa. Al’ on nije takav čovjek. Njemu bi još teže bilo da su ove ljude pohapsili, a da nije s njima. Ovo što se sada događa ova naša sredina jednostavno nije zaslužila. Pa mi smo samo branili svoje, a oni sada, nakon toliko godina, pritvaraju ljude. Zašto ih nisu pustili da se brane sa slobode pa, tko je kriv, neka odgovara”, pitaju se i Željko Matuzović, ali i njegovi sumještani, i Hrvati i Bošnjaci.

Autor: Dnevno.hr