Ivica Galovic/ PIXSELL

Dodik traži ocjenu ustavnosti 1. ožujka kao Dana neovisnosti BiH, Izetbegoviću drago

Autor: Dnevno.hr/HMS

Ako je 9. siječnja osporen, tražimo da po istim osnovama i 1. ožujak bude osporen, kazao je Dodik.

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je u utorak da će najkasnije do četvrtka zastupnička grupa SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a proslijediti zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti BiH.

U obrazloženju zahtjeva će, kaže, stajati isti oni razlozi zbog kojih je osporen 9. siječanj kao Dan RS-a. Tražit će, kaže, da se 1. ožujka prilagodi za Srbe, kao što su to tražili Bošnjaci za 9. siječanj.

– Ako je 9. siječnja osporen, tražimo da po istim osnovama i 1. ožujak bude osporen. Ako je 9. siječanj smetao Bošnjacima u RS-u i bio razlog za odluku Ustavnog suda BiH, i mi smatramo za je 1. ožujka smetnja Srbima, jer je tada održan referendum na kojem Srbi nisu sudjelovali, a Bošnjaci potvrdili odvajanje od bivše Jugoslavije, što je bio povod za rat – rekao je Dodik i naveo da se nikada nije glasalo za 1. ožujka kao praznik, nikada nijedan srpski predstavnik nije nazočio proslavi tog praznika i taj datum je u RS-u radni dan.

– Želimo da se otkloni diskiminacija i u tom pogledu se sud opredijeli – ustvrdio je entitetski predsjednik. Priznao je da se taj potez i mogao očekivati, nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS-a.

Dodik je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao da je prikupljeno više od 21 potpis zastupnika Narodne skupštine RS-a da bi se pokrenuo postupak u Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti svih zakona i ostalih općih pravnih akata usvojenih u Parlamentu Federacije BiH, od konstituiranja 2014.

Taj parlament, tvrdi se u zahtjevu koji je već pripremljen za Ustavni sud BiH, nije konstituiran u skladu s Ustavom, odnosno nije konstituiran u skladu s Ustavom zastupnička grupa srpskog naroda.

– Ovo pokazuje da nije točno da mi nemamo povjerenja u Ustavni sud BiH – dodao je Dodik.

Izetbegović: Pozdravljam Dodikovu incijativu, a Nikolić neka me ništa ne pita

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozdravio je najavu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS) u vezi s apelacijom Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti 1. ožujka, kao Dana neovisnosti BiH.

Izetbegović je kazao da je to “dobro i da to znači da Dodik priznaje Ustavni sud.”

“Pozdravljam to”, dodao je Izetbegović.

U vezi s izjavom srbijanskog predsjednika Tomsilava Nikolića koji je kazao da Izetbegović treba da objasni što misli pod tim kada je predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, kako je rekao, predvidio sudbinu libijskog lidera Moamera Gadafija, Izetbegović je rekao da lideri država jedni drugima ne bi trebali postavljati pitanja.

“Kada bih ja sada počeo pitati Nikolića što je kada kazao u posljednjih 20-25 godina bio bi to dug popis upita na koje bi on trebao  odgovarati. Ne trebamo mi lideri država jedni drugima postavljati pitanja. Ne znam što se on brine za Dodika. On je Srbijanac, ovo je BiH, a Dodik se itekako zna dobro braniti sam”, poručio je Izetbegović.

Dodao je da možda nije najbolje poređenje kada je Gadafi u pitanju, ali se političarima dogode takve izjave.

“Meni se dogodilo jednom, Nikoliću stotinu puta, Dodiku tisuću da kaže neku prejaku riječ. Bože moj, idemo dalje”, kazao je Izebegović.

Autor: Dnevno.hr/HMS
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.