Screenshot RTS

DODIK pozvao EU da se oglasi jer njegova članica ‘ugrožava mir i sigurnost u regiji’

Autor: HMS/I.G.

Govoreći o predstojećem referendumu u Republici Srpskoj, Dačić je rekao da ga vlasti u Sarajevu ne mogu zabraniti, već da međunarodni predstavnici mogu razmatrati imaju li mehanizme za to.

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da je Srbiji stalo do mira u regiji i da će učiniti sve u tom pogledu, ali da je zabrinuta jer postupci drugih strana ugrožavaju mir i stabilnost i vode antisrpsku politiku i zatražio da se zbog toga oglasi Europska unija.

Dačić je rekao za RTS da će poštovati odluku premijera Aleksandra Vučića da Srbija više ne reagira na provokacije iz regije i naglasio da je protiv “simetrije krivice”.

 

“Mi smo reagirali na postupke i akte, to nisu bili literarni sastavi. Govorimo o postupku službenih državnih organa Hrvatske i BiH”, kazao je Dačić i naveo da je Srbija reagirala na rehabilitaciju kardinala Alojzija Stepinca, ukidanje presude Branimiru Glavašu, na poklič za “Dom spremni”, protiv spomenika Miri Barešiću.

“Ne postoji država na svijetu koja ne bi reagirala na napad na svog premijera izvan teritorija svoje zemlje. Zamislite da netko napadne Angelu Merkel ili (Vladimira) Putina, ili Joea Bidena, sad kad je bio ovdje kod nas”, kazao je on povodom napada na Vučića u Srebrenici 2015. godine.

Dačić je rekao da su zapadni diplomati jučer pozdravili odluku Beograda da ne reagira na provokacije iz regije, ali da to nije dovoljno.

“Potrebno je spriječiti postupke i ono protiv čega mi reagiramo”, kazao je šef srpske diplomacije i dodao da se EU mora oglasiti, jer jedna njena država članica ugrožava određene vrijednosti.

Govoreći o predstojećem referendumu u Republici Srpskoj, Dačić je rekao da ga vlasti u Sarajevu ne mogu zabraniti, već da međunarodni predstavnici mogu razmatrati imaju li mehanizme za to.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je i da je Daytonski sporazum dramatično promijenjen intervencijama visokog predstavnika u BiH, te da Republika Srpska nema ništa protiv toga da Hrvati u BiH dobiju svoj entitet, svoju republiku, svoju državu u BiH.

On je istaknuo da je visoki predstavnik ušao u zakonodavstvo i Ustav BiH i to degradirao te podsjetio na njegove nametnute odluke.

Dodik je za RTS rekao da Republiku Srpsku ne obvezuju promjene na geopolitičkoj sceni, prestrojavanje Putin-Erdogan. “Možda imamo strah, ali nas ništa ne obvezuje”, dodao je Dodik.

Dodik je napomenuo da suvremena turska politika nije krila rehabilitaciju neoosmanizma na prostoru Balkana, a najviše u samoj BiH, te podsjetio na posljednju posjetu bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua Banjaluci kada je rekao da je BiH bila i bit će turska zemlja, te da je govorio ono što je i sam turski presjednik Redžep Erdogan govorio u Sarajevu i u Sandžaku, na Kosovu.

On je ocijenio da je dobro što je prekinuta farsa oko trilaterale BiH – Turska – Srbija, jer ona nije ničemu doprinosila osim rehabilitaciji neoosmanizma na području Balkana.

Govoreći o europskom putu BiH, Dodik je rekao da Srpska pokušava graditi europski put ali da vidi i koliko se sunovratila europska politika na mnogim pitanjima u posljednjih nekoliko godina.

“Njihovo vježbanje nad nama na europskom putu podrazumijevalo je da se uvijek nađu rješenja koja su štetna za Republiku Srpsku”, dodao je Dodik.

Komentirajući činjenicu da je Tužiteljstvo BiH obustavilo istragu o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, Dodik je kazao da to govori o tome da u BiH nema nikakve priče o pravdi i državi.

“Tu postoji muslimanski etablirani politički vrh koji rehabilitira ratne ciljeve”, istaknuo je Dodik.

On je napomenuo da su i Srbi u obavještajnoj službi na razini BiH dozvolili da se vrate svi ratni obavještajni kadrovi Alije Izetbegovića, te da je direktor te službe Osmica bio šef obavještajnog sektora Alije Izetbegovića tijeku rata.

“Zbog lošeg karaktera naših ljudi koji tamo sjede, poltrona, podanika, izdajnika dogodilo se to da ta obavještajna služba sada isključivo služi za to da prati što rade Srbi i vodstvo Srpske”, dodao je Dodik.

Dodik je naveo da je istragu o napadu na Vučića pokrenulo Ministarstvo unutarnjih poslova Srpske, da je evidentirano 11 aktera napada i jasno dokumentirano, ali da je Tužiteljstvo BiH preuzelo slučaj jer, prema odluci visokog predstavnika, ima nadređenu poziciju nad svim razinama u BiH i može izuzeti predmet koji hoće.

“Ja sam tada rekao da je gotovo. Od ovog nema ništa. U Sarajevu muslimani smatraju da je sasvim prihvatljivo i razumno da napadnete bilo kog Srbina, pogotovo u Srebrenici. Srebrenica je podvala, Srebrenica nije ono što muslimani predstavljaju, neka otvore arhive UN pa ćemo vidjeti je li to istina ili nije”, dodao je Dodik.

Govoreći o nedavnoj zajedničkoj antiterorističkoj vježbi pripadnika policije iz Srpske i Srbije i komentarima o tome iz Sarajeva, Dodik je istakao da je to bila impozantna vježba, koja je narodu u Srpskoj ulila povjerenje i sigurnost.

On je napomenuo da sve policijske strukture u svijetu surađuju u borbi protiv terorizma, navodeći kao primjer suradnju policije Republike Srpske s policijom iz Federacije BiH, Švedske…

“Zašto je to sad čudno? Zato što su se Srbi tu okupili…Srbi moraju konačno shvatiti da se moramo okupiti i moramo imati našu mirnodopsku politiku koja podrazumijeva ne samo šutnju i prihvaćanje onog što drugi kažu nego i da pošaljete poruku da ste spremni i da se branite”, dodao je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću koji su osigurali svu logistiku za tu vježbu.

Autor: HMS/I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.