Boris Scitar/PIXSELL

DODIK NAPAO PREDSJEDNICU: Nema se ona što miješati u unutarnju politiku BiH i RS!

Autor: A.P.

Za Radio-televiziju RS (RTRS) Dodik je iz Sankt-Peterburga, gdje boravi u višednevnom posjeti kako bi ojačao veze RS i Rusije, rekao kako će referenduma svakako biti, a da će teme birati građani RS-a.

U srijedu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović za miješanje u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine. Grabar Kitarović je upozorila na nestabilno stanje u susjednoj zemlji i opasnosti koje po njen opstanak predstavljaju postupci poput rujanskog referenduma u RS, koji je održan protivno odlukama Ustavnog suda BiH.

Za Radio-televiziju RS (RTRS) Dodik je iz Sankt-Peterburga, gdje boravi u višednevnom posjeti kako bi ojačao veze RS i Rusije, rekao kako će referenduma svakako biti, a da će teme birati građani RS-a.

O tom je posjetu u utorak RTRS izvijestila uz isticanje tvrdnje o “genetskim i povijesnim vezama” RS i Rusije.

U intervjuu za časopis “Defense News” predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako rujanski referendum, proveden u RS, može biti prvi takav u nizu koji bi vodio ka mogućem otcjepljenju RS od BiH, što bi otvorilo mogućnost novih sukoba u regiji.

A osim toga predsjednica RH upozorila je i na ulogu koju bi u svemu mogla imati ili već sada ima Rusija, s kojom pak Dodik upadljivo nastoji graditi sve jače odnose dovodeći istodobno u pitanje put BiH ka europskim integracijama, a posebice ka članstvu u NATO-u.

“Ako se odluče na takav potez, sigurno bi došlo do reakcije Federacije BiH, što otvara mogućnost za novi konflikt. A s obzirom na to da je Rusija uključena u hibridno ratovanje te da vidimo snažne veze između Dodika i Rusije, tu bismo onda imali ruski utjecaj kroz oružje, taktiku, obaviještajni rat informiranjem i dezinformiranjem”, kazala je Grabar-Kitarović.

“Nije njeno da se miješa u unutarnju politiku BiH i RS”,  bio je Dodikov komentar na upozorenje hrvatske predsjednice.




Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.