Ivica Galovic/ PIXSELL

Dodik kažnjava općine u kojima nije pobijedio SNSD

Autor: Dnevno.hr

Predstavnici Saveza za promjene sazvali su sastanak zbog izjava Dodika da će kažnjavati općine koje nisu glasovale za SNSD

Predstavnici Saveza za promjene održat će u ponedjeljak sastanak u Banja Luci, nakon što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao da neće pomagati općine u kojima nije pobijedila njegova stranka, piše Patria.

Iz Saveza za promjene razmotrit će koje će korake poduzeti nakon izjava Dodika.

“Obraćanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na stranačkom skupu SNSD-a s novoizabranim načelnicima je nešto što je krajnje alarmantno. Posebno u dijelu izjave u kojem on poziva na nesuradnju Vlade Republike Srpske i njenih dužnosnika i „kažnjavanje“ gradova i općina u kojima su na vlasti opozicioni načelnici”, priopćeno je iz SDS-a, jedne od članica Saveza.

“Najava pravljenja „Crne knjige“ u kojoj treba da se nađu i sankcioniraju svi oni koji su činili bilo kakvu partijsku štetu SNSD-u, podsjeća na najcrnja vremena fašističke ideologije i žutih traka”, navode iz ove stranke.

“Krajnje je vrijeme da se zapitamo što to Dodik i SNSD nude Republici Srpskoj i gdje nas ta politika vodi? Da li smo mi zadnji bastion totalitarizma civiliziranog svijeta, koji se danas može usporediti sa Sjevernom Korejom ili sličnim režimima? I kakva nam je budućnost? Da li će ovo biti Republika Srpska u kojoj će da žive i imati mjesto samo partijski poslušnici SNSD-a, a svi ostali biti građani drugog reda i tražiti svoju budućnost izvan Republike Srpske?

Kada nas Dodik ubjedi da je zaista predsjednik svih građana, kako mu to nalaže njegova ustavna pozicija, tek tada može da poziva SDS i njenog predsjednika na razgovor. Prije toga nemamo o čemu da razgovaramo, a posebno ne o njegovoj lažnoj brizi za Republiku Srpsku”, stoji u saopćenju SDS-a.

Autor: Dnevno.hr