Ivica Galovic/ PIXSELL

Dodik: Izetbegović je Srbin koji bježi od svog podrijetla

Autor: Dnevno.hr/HMS

Dodik nastavio verbalni obračun s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem

“U BiH ne smije biti više nikakvih odlučivanja dok se ne odluči o Ustavnom sudu”, poručio je Dodik u intervjuu Srni i dodao da u tom pogledu od oporbe u RS, kao predsjednik Republike Srpske, traži da se ponaša korisno za Republiku Srpsku.

Dodik je napomenuo da je Ustavni sud jedno dekadentno mjesto u kojem se radi “pod plaštom neke velike priče i namještenih veleposlanika” koji govore kako je to pravično, a oni u svojoj zemlji ne bi trpili da “im dođe stranac i nešto namjesti”.

“Oni /time/ govore da smo mi svi ovdje budale – i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Ja neću živjeti u takvoj državi”, kazao je predsjednik RS.

On je naglasio da će istovremeno politika RS biti kritički odnos prema nadležnostima prenesenim na razinu BiH, čije će vraćanje tražiti.

“Mi ćemo u doglednom vremenu pripremiti sve zakone koji će to vratiti u prvobitno stanje. Predložit ćemo na nadležna mjesta, a ako /drugi to/ neće – znat ćemo da neće, ali ćemo tada to znati institucionalno”, istaknuo je Dodik.

On je pojasnio da, kada govori o nadležnostima u BiH i njihovom vraćanju, govori o formalno-pravnim pozicijama, a formalno-pravna pozicija BiH je Daytonski sporazum i njegov Ustav.

“Ono što piše u Ustavu je potpuno različito od onoga što jeste u stvarnosti, i tu stvarnost treba preispitati i dovesti u ustavne okvire”, kaže Dodik.




Predsjednik RS ističe da u tom pogledu govori o poštivanju i opstanku međunarodnog ugovora najvećeg autoriteta – Daytonskog sporazuma, a ne o povratku u prošlost kako to bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čini govoreći da bi Bošnjaci mogli tražiti “povratak na 1991. godinu i Ustav Republike BiH” ukoliko Dodik nastavi s insistiranjem na vraćanju prenesenih nadležnosti.

“Ako već hoće da ide do kraja, mogli bi otići i nekoliko stoljeća unazad pa bi se ispostavilo da je Bakir Izetbegović Srbin, pa da mu kažem `tvoji su preci bili naši ljudi i nemoj bježati od toga`”, rekao je Dodik i napomenuo da samo traži poštivanje međunarodnog ugovora i da se o tim stvarima mora razgovarati.

Kao primjer problema oduzimanja nadležnosti što se čini pravnim nasiljem u BiH, Dodik navodi pitanje vojne imovine koja se želi oteti Republici Srpskoj.




“To je nasilje u BiH. U trenutku najvećeg autoriteta visokog predstavnika Padyja Ashdowna, koji je bio arogantan i posvećen muslimanskim interesima u BiH, on se nije usudio raditi ovo, a sada pokušavaju to učiniti. Naravno da to neće proći. Možete donositi kakve hoćete odluke, da nas optužujete za nepoštivanje vaših sudova, to nas ne zanima”, poručio je Dodik.

On je napomenuo da nigdje u Ustavu i Daytonskom sporazumu ne piše da imovina pripada BiH, već je navedeno da BiH pripadaju izričito dana ovlaštenja, a da sve ostalo pripada entitetima.

“U tim izričito datim ovlaštenjima nema imovine… Normalno je da imovina iz sukcesije pripada BiH, ali BiH ima svoju unutarnju strukturu i zna se tko je za što nadležan. Neće te nam to oteti, ne ćemo to uknjižiti! Možete skačete i dovodite svoje veleposlanike da igraju ovdje koliko hoće, neće to proći!”, kategoričan je Dodik.

On je poručio da je ovo momenat u kojem će se BiH dijeliti – ili će nastaviti dalje ili neće. “Ovo je bezočna otimačina. Nađite mi ustavni osnov za jednu takvu odluku. To njih ne interesira, ali mene interesira. Ustavni osnov nek mi pokažu pa ću to poštovati”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je ocijenio da je to prevara i nasilje, “priča iz turskog vakta `kadija te tuži, kadija ti sudi`, a ti Srbine ima da šutiš”. “E, sad smo u nekom drugom stoljeću”, naglašava Dodik.

Uz podsjećanje da RS ima pripremljen zakon u kome je navedeno da se odluke Suda i Tužiteljstva BiH neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, Dodik upozorava da takva zloporaba institucija od Bošnjaka, poput ove u slučaju imovine, dovodi RS do trenutka kada će donijeti taj zakon.

“Pa da vidimo tko će natjerati Republiku Srpsku da se drugačije ponaša. Hoćete li nam uvesti sankcije? Uvedite šta hoćete, ali ne možete nas ponižavati”, poručio je Dodik i istaknuo da nema pravne države ako u njoj sudovi donose odluke kako im kaže bošnjačka politika podržana od nekih veleposlanika.

Predsjednik RS je pozvao veleposlanike da se bave svojim veleposlaničkim poslovima i da prestanu ovdje držati političke pridike, poput onih koje je britanski veleposlanik Edward Ferguson iznio jučer – 25. studenog, “baš na dan kada Bošnjaci obilježavaju “dan državnosti BiH” koji ne postoji ni u jednom zakonu, niti ga prihvaćaju svi u BiH”.

“Ne može on držati lekcije nama ovdje. Nije on taj koji je ovdje akreditiran da bi držao moralne pridike političarima u BiH”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je političare u BiH izabrao narod. “On /Ferguson/ kaže eto narod je opet izabrao… Pa njemu ne valja ni narod, on bi mijenjao sve – pa i narod, sve bi stavio pod svoje i onda odavde otišao, eto – vi se sad ovdje kuhajte u tom bosanskom loncu, nema veze što će izaći od vas”, navodi Dodik.

On je dodao da bi Fergusonu bolje bilo da objasni što se to događa s EU i Velikom Britanijom.

“Kako to da njegova zemlja ima pravo izaći iz EU, a drugi nemaju pravo… Po kom osnovu on sebi pribavlja ta prava, a drugima ne da ta ista prava? Zašto on misli ako je neka povijesno velika država i nacija da nema potrebe da ikome išta objašnjava? Nije danas samo važna veličina, nego su važni principi za koje se netko zalaže, a on se zalaže za različite principe – on ima pravo, a drugi nemaju”, rekao je Dodik.

U tom pogledu, Dodik je poručio da Srbi nikada ne smiju zaboraviti da je Velika Britanija predložila vijeću sigurnosti UN rezoluciju kojom bi se srpskom narodu za sva vremena utisnuo pečat genocidnosti.

“To govori koliko su oni spremni da nas ovdje uvaže”, zaključio je predsjednik RS u intervjuu Srni.

Autor:Dnevno.hr/HMS
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.