ICTY.

DOBIVA VIŠE OD POLA MILIJUNA DOLARA: Radovan Karadžić pokreće žalbeni postupak

Autor: A.P.

Karadžić je osuđen za četiri različita slučaja zločinačkog udruživanja.

Za pripremu žalbe Radovana Karadžića na prvostupanjsku presudu za genocid i ratne zločine protiv čovječanstva mehanizam za međunarodne kaznene sudove dodijelio je 508.797 dolara.

Kako se radi o većoj od one predviđene pravilnikom Tribunala, otkrio je Karadžićev odvjetnik Peter Robinson pokušavajući to opravdavati složenošću slučaja. Karadžić je osuđen za četiri različita slučaja zločinačkog udruživanja.

Karadžićev pravni tim u svom zahtjevu za sredstva veća od uobičajenih objasnio je:”Postoje veliki broj osnova za žalbu. Proces koji pokrećemo jedinstven je po tome što se fokusira na pravna pitanja, ne na činjenične zaključke”.

Obrana će dodijeljenim novcem  unajmiti još dva pravna savjetnika, odvjetnika i vojnog stručnjaka koji će iznijeti mišljenje o granatiranju Sarajeva, jednom od zločina za koje je Karadžić proglašen krivim prvostupanjskom presudom, piše BRIM.

Podsjetimo, u ožujku ove godine Karadžić je proglašen krivim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, teroriziranje stanovništva Sarajeva, progone Bošnjaka i Hrvata širom zemlje i uzimanje pripadnika snaga UN-a za taoce. U sedam bosanskohercegovačkih općina oslobođen je optužbi za genocid tijekom 1992. godine.

Osuđen je na 40 godina zatvora.

Autor: A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.