Srdjan Ilic/PIXSELL

Dačić zabrinut zbog ‘antisrpske politike’: ‘Hrvatska kaže da smo šaka jada, a u EU kao da se nalaze na Tibetu’

Autor: M.M.

"Mi smo ozbiljna država i nama je stalo do mira i stabilnosti u regiji, ali smo zabrinuti jer se vodi jedna antisrpska politika", kazao je dačić.

Srpski ministar Dačić u ponedjeljak je za RTS rekao da je na sastanku s predstavnicima 64 ambasade i međunarodne organizacije u Srbiji, premijer Aleksandar Vučić nastupio mirnije od njega.

“Teško da bi bilo koja zemlja mogla šutjeti na ono što se događalo prethodnih mjeseci. Govorimo o postupcima službenih državnih organa Hrvatske i Bosne i Hercegovine i ne postoji država koji ne bi reagirala na napade premijera iz drugih država. Zamislite da neko napadne Merkel, Putina ili Bidena”, kazao je Dačić i objasnio da je Srbija reagirala zbog Stepinca, pokliča “za dom spremni”, kojim se pokušava rehabilitacija NDH, protiv podizanja spomeniku Barišiću, povodom Srebrenice, napada na premijera, obustavljanja istrage o tom napadu, proglašavanja nepoželjnim srpskog rukovodstva, izjava Milanovića”, kazao je Dačić, a prenosi B92 portal.

“Kad netko kaže za neku državu da je šaka jada, ne možete da ne reagirate. Što je to Srbija loše učinila, mi tražimo da reagira EU, a oni govore filozofski, kao da se nalaze na Tibetu, kažu da nije dobra eskalacija retorike”, dodao je Dačić.

“Nisu hrvatski i bošnjački službenici pisali literarne radove na slobodnu temu pa da se priča o retorici. Ovdje je riječ o konkretnim postupcima i država je dužna da reagirati”, rekao je Dačić.

“Hrvatska kritizira  naš Zakon o ratnim zločinima, a pogledajte član 16 njihovog Krivičnog zakona da mogu da gone sve iz cijelog svijeta”, naglašava Dačić.

On je rekao da su diplomati pozdravili odluku Beograda da se suzdrži od reakcija.

“Ali to nije dovoljno. Potrebno je da se spriječe postupci i ono protiv čega mi reagiramo”, dodao je Dačić i naglasio da se EU mora oglasiti jer jedna njena država članica ugrožava određene vrijednosti.

“Mi smo ozbiljna država i nama je stalo do mira i stabilnosti u regiji, ali smo zabrinuti jer se vodi jedna antisrpska politika. Mi ćemo zašutjeti i ja ću šutjeti,  ali to će se nastaviti. Stanje u regiji je zabrinjavajuće, ali kao što netko započinje rat, mi smo započeli mir i zašutjet ćemo”, zaključio je Dačić.

Autor: M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.