European Western Balkans

Dačić upozorio Izetbegovića: ‘Ovakav stav ne doprinosi unaprijeđenju odnosa’

Autor: Hina

Zajednička tiskovna konferencija poslije sastanka tročlanog vodstva BiH s Vučićem bila je “na rubu skandala”

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je kako postupak člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kada je u srijedu u Beogradu izrazio drugačiji stav glede Kosova nego što je prethodno dogovoren na sastanku Predsjedništva BiH i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nije sukladan unaprijeđenju odnosa dviju država.

Beogradski mediji ocjenjuju kako je zajednička tiskovna konferencija poslije sastanka tročlanog vodstva BiH s Vučićem bila “na rubu skandala”, te da “Izetbegović potkopava dogovor sa sastanka”.

Izetbegović je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, mimo protokola, uzeo riječ s namjerom da dodatno objasni stajalište o Kosovu o kojem su prehodno već govorili Vučić kao domaćin i Dragan Čović kao predsjedajući Predsjedništva BiH poručivši da će BiH u slučaju Kosova pratiti stajalište Srbije.

“Dogovoreno je da BiH neće mijenjati svoj stav, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promijenila svoje stajalište (o Kosovu)”, prenio je izvor Blica blizak današnjim razgovorima.

“Međunarodna politika i stavovi će se odlučivati u Sarajevu. Uzet ćemo u obzir stavove zemalja u okruženju, ali i s EU. Vanjska politika se vodi u BiH. Zamolio sam Čovića da iznese vlastiti stav”, rekao je Izetbegović, prekinuvši konferenciju Čovića i Vučića, nakon obraćanja dvojice dužnosnika.

Reagirao je Vučić, navodeći kako je naveo dio iz službenih razgovora: “!Ja ću vam objasniti. Citirao sam ono što sam službeno dobio. Eto, tako izgleda (razgovor) i oko granice i oko svega”, rekao je novinarima Vučić.

Srbijanski šef diplomaciji popodne u snimljenoj izjavi za medije je rekao kako su i neke ranije Izetbegovićeve izjave utjecale na zaoštravanje odnosa.




“Više puta smo i do sada imali priliku da vidimo njegove (Izetbegovićeve) izjave, koje su zaoštrile odnose ne samo sa Srbima, već i sa Hrvatima”, rekao je Dačić.

On je ocijenio kao o Izetbegovićevom postupku najbolje govore reagiranja Vučića i Čovića.

“Možda je najbolji pokazatelj i najbolje govore o svemu razmijenjeni pogledi, poslije takve Bakirove provokacije, Aleksandra Vučića i Dragana Čovića i osmjeh koji je pokazao kako se sa prezirom odnose prema ovakvom postupku Izetbegovića”, rekao je Dačić.




Šef srpske diplomacije poručio je kako taj Izetbegovićev postupak nije sukladan cilju tog sastanka.

“Cilj je bio unaprijeđenje naših odnosa, a ne ‘jedan korak naprijed, dva koraka nazad’ “, rekao je Dačić.

“Malo je falilo da dođe do ozbiljnog skandala na konferenciji za medije”, ocijenio je danas popodne Blic, navodeći tvrdnje svog izvora bliskog današnjim razgovorima kako je na sastanku prehodno dogovoreno zajedničko stajalište o pitanju odnosa BiH prema neovisnosti Kosova.

Izetbegović je na sastanku govorio o svojoj nedavnoj izjavi o neovisnosti Kosova koja je podigla napetosti i rekao kako “on možda osobno misli da BiH možda treba priznati nezavisno Kosovo, ali da to nije rekao na takav način i da su mediji loše interpretirali njegovu izjavu i izvrnuli je”.

“Onda je dogovoreno da BiH neće mijenjati svoj stav, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promenila svoj stav (o Kosovu)”, prenosi Blic tvrdnje svog izvora.

Sudionici sastanka su se, prema tvrdnjama tog izvora, dogovarali kako će nastupiti pred novinarima a “Dragan Čović je tri puta pitao Izetbegovića da li se slaže da kažu kako se stav BiH ne mijenja i da je vanjskopolitička odluka da tako ostane sve dok Srbija ostane pri svom stavu”.

“Izetbegović je sva tri puta odgovorio potvrdno”, tvrdi izvor Blica.

Izvor kaže kako je Čovič, da bi bio siguran, još jednom prije konferencije pogledao Izetbegovića i pitao:”Znači – to mogu kazati?”, nakon čega je od njega dobio potvrdan odgovor, ali je potom uslijedio obrat u kojem je Izetbegović, praktički, relativizirao ocjene koje su prenijeli Vučić i Čović.

Bakir Izetbegović je i nedavno u intervjuu za Deutsche Welle rekao kako bi, što se njega tiče “dosad Kosovo trebalo biti priznato”, a na izravno pitanje “hoće li BiH, u jednom trenutku, priznati Republiku Kosovo”, odgovorio, doslovce: “Nadam se – da”, ali većina beogradskih medija u prvim izvješćima nije tako navela njegovu izjavu, prešutivši “nadam se”, a uslijedila su burna reagiranja srbijanskih dužnosnika.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.