Srdjan Ilic/PIXSELL
Srdjan Ilic/PIXSELL

Dačić pljuje vatru: Povampirene ustaše u Srbu nasljednici su Ante Pavelića

Autor: I.G.

"Možda naša prosvjedna nota Hrvatskoj ministra Kovača osobno podsjeća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na što i ni na koga ne podsjećaju, nego oni jesu nasljednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića", kazao je Dačić.

Šef diplomacije Srbije Ivica Dačić odbacio je tvrdnje ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača da se u prosvjednoj noti Srbije nalaze lažni citati kardinala Alojzija Stepinca, piše N1 Srbija.

“Možda naša prosvjedna nota Hrvatskoj ministra Kovača osobno podsjeća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na što i ni na koga ne podsjećaju, nego oni jesu nasljednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića. U našoj prosvjednoj noti nema, kako on kaže, lažnih citata, već su navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. godine u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gdje on propovijeda lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH, kao i citat iz njegove okružnice biskupima gdje kaže da je NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal”, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Ministar vanjskih poslova Srbije podsjeća i da je Stepinac 3. listopada 1946. godine, svoje suđenje prekinuo kako bi izjavio da pokrštavanje Srba nije ispravan naziv, nego se radi o “vjerskom prijelazu”. Ovo su povijesne činjenice, koje nemaju nikakve veze s Miloševićem, poručuje Dačić.

“Dok je Hitler za Nijemce i cijeli svijet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a s njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti. Za to su dokaz i današnje slike ustaškog divljanja u Srbu. Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cijenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike”, rekao je Dačić.

Autor: I.G.

ZADNJE VIJESTI