screenshot/N1

Čović negoduje: ‘Ne vidim razloga da itko od deset uhićenih bude u pritvoru’

Autor: dnevno.hr

"Među njima se nalaze osobe koje su obnašale najviše funkcije i želim iskazati svoje jasno negodovanje kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH", rekao je Čović.

Nakon što je u Orašju uhićeno dest bivših pripadnika HVO-a kojima je određen jednomjesečni pritvor, Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, prvi se put očitovao o tom slučaju.

“Želim iskazati krajnje negodovanje, jer ne vidim niti jedan razlog da niti jedna osoba koja odgovara zakonima danas – nakon 20 godina bude zatvorena zbog tobožnjeg utjecaja na svjedoke”, istaknuo je Čović.

>>> OGLASILI SE IZ BIH: ‘Uhićene se sumnjiči za ratni zločin, a ne zločinački pothvat’

“Među njima se nalaze osobe koje su obnašale najviše funkcije i želim iskazati svoje jasno negodovanje kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Neću vršiti pritiske, ali standardi se moraju poštovati, i moraju biti identični sa svih strana. Ne vidim razloga da nitko od deset uhićenih osoba bude u pritvoru – zbog mogućnosti bijega ili utjecaja na svjedoke, pogotovo ne nakon 20 godina”, ocijenio je Čović, javlja N1.

Dodao je da se kod ovakvih odluka mora biti krajnje obazriv, pogotovo institucije koje ih donose. “Dogodilo se to na praznik Svih svetih, nakon posjeta najviših dužnosnika Vlade Hrvatske”, napominje Čović te dodaje:

“Nakon 20 godina imamo različite pristupe oko rata. To nije upitno, i ja ne govorim o zločinima. Zapovjedna odgovornost ili udruženi zločinački poduhvat je neprihvatljiv. Ove osobe duže vrijeme komuniciraju s institucijama. Zašto je trebala ovakva prisila?”, pita se Čović.

Autor: dnevno.hr