Wikimedia Commons

Cerar s Hrvatskom spreman pregovarati o primjeni odluke arbitara!

Autor: Hina

Kako je istaknuo, Slovenija će odluku arbitraže, koja će biti objavljena u četvrtak, "poštovati" i spremna je na njenu implementaciju, a očekuje da će odluku arbitara prihvatiti i Hrvatska

Slovenija će poštovati odluku koju će u četvrtak objaviti arbitražni sud o graničnom prijeporu  Slovenije s Hrvatskom, s kojom je potreban dijalog o primjeni te odluke, ali su novi pregovori o rješenju spora isključeni, kazao je u razgovoru za ljubljansko “Delo” od ponedjeljka slovenski premijer Miro Cerar.

 “O implementaciji arbitražne odluke trebat će razgovarati s hrvatskom stranom. No, to naravno ne znači da će se o granici ponovno pregovarati, nego se s Hrvatskom u dijalogu treba uskladiti kako presudu arbitraže provesti”, kazao je Cerar za vodeći slovenski dnevnik.

Kako je istaknuo, Slovenija će odluku arbitraže, koja će biti objavljena u četvrtak, “poštovati” i spremna je na njenu implementaciju, a očekuje da će odluku arbitara prihvatiti i Hrvatska.
“Moja vlada je pred objavu odluke spremna na različite scenarije, kad nastupi “dan D” bit ćemo spremni učiniti ono što je potrebno i to na svim razinama”, kazao je Cerar, ne ulazeći u pojedinosti.
Poznato je da je Hrvatska iz arbitražnog procesa izašla zbog njegove nepovratne kompromitiranosti i Sloveniji od tada nudi pregovore o graničnom prijeporu  u  novom okviru.
To je Slovenija do sada odbijala iako je Hrvatska, pozivajući se na Bečku konvenciju, o svom izlasku iz arbitraže notifikacijom obavijestila Sloveniju, arbitre i Organizaciju ujedinjenih naroda.
Kako je  u  petak na završetku summita EU-a kazao premijer Andrej Plennović, Hrvatska ne želi nikakve jednostrane aktivnosti nakon što arbitražni sud objavi presudu, a arbitraža je za nju nepovratno završena i pitanje granica treba na drukčiji način riješiti.

“Posebno je važno da ne želimo nikakve jednostrane aktivnosti nakon što presuda bude objavljena i na tom tragu sam razgovarao sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom i brojnim drugim kolegama na Europskom vijeću”, kazao je hrvatski premijer  Brxelles, ponovivši spremnost Hrvatske na dijalog sa Slovenijom o graničnom pitanju.

Slovenski premijer Cerar tijekom dvodnevnog summita čelnika EU-a snažno je lobirao ne bi li dobio potporu za svoje stajalište da se odluka arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije mora poštovati, a slovenski mediji iz dana u dan objavljuuju priloge o odnosima s Hrvatskom i povijesti graničnog spora, s očekivanjem da će Sloveniji arbitri dodijeliti izlaz na otvoreno more i većinu Piranskog zaljeva (Savudrijske vale). Pri tome u fokus stavljaju dugotrajnost spora koji se nije uspio riješiti tijekom mandata više vlada na jednoj i drugoj strani, te “vitalni” interes Slovenije da “ostane pomorska država”.

Prema anketi koju su u ponedjeljak objavili slovenski mediji, samo desetina Slovenaca smatra da su odnosi s Hrvatskom dobri, a 40 posto da su loši, dok odgovori ostalih variraju, a prema anketi ljubljanskog “Dela”, provedenoj ovih dana, 90 posto ispitanika smatra da se odnosi Ljubljane i Zagreba neće poboljšati ni nakon objave arbitražne presude, za koju je Hrvatska još prije dvije godine rekla da se na nju neće odnositi.

Zbog toga većina sudionika ankete ne isključuje mogućnost pogoršanja odnosa pa čak i incidenata između dviju državama, prenio je vodeći slovenski dnevnik.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.