Igor Soban/PIXSELL

Cerar: ‘Primjena arbitražne presude stvar je ‘vladavine prava’, a ne bilateralno pitanje’

Autor: Hina

Prema Cerarovim je riječima EU do sada bila vrlo aktivna u sporu Slovenije s Hrvatskom te izrazio očekivanje da će u tome i dalje imati "značajnu ulogu"

Slovenski premijer Miro Cerar u utorak je u parlamentu ponovio stajalište svoje vlade kako je provedba arbitražne presude o graničnom prijeporu s Hrvatskom pitanje poštovanja načela “vladavine prava” te izrazio očekivanje da će u sporu Ljubljane i Zagreba posredovati Europska komisija.

U obraćanju zastupnicima povodom prihvaćanja deklaracije o smjernicama za djelovanje Slovenije u institucijama EU-a do kraja iduće godine, uobičajenog dokumenta koje svake jeseni prihvaćaju zastupnici na prijedlog vlade, Cerar je izrazio očekivanje da će Slovenija dobiti potporu Bruxellesa u nastojanju da se implementira odluka arbitara, koju Hrvatska odbija zbog kontaminiranosti arbitražnog procesa.

“Biti dio Europske unije znači poštovati pravnu državu i odluke sudova”, kazao je Cerar u dijelu svog govora o deklaraciji, dodavši da to nije bilateralno pitanje Slovenije i Hrvatske, nego načelo vladavine prava i uvažavanje “prava Europske unije”.

“Arbitražni sporazum izravno je povezan s pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji”, kazao je predsjednik slovenske vlade, podsjetivši da je Slovenija 2009. povukla svoje protivljenje članstvu Hrvatske nakon što je arbitražni sporazum u jesen 2009. potpisan.

Prema Cerarovim je riječima EU do sada bila vrlo aktivna u sporu Slovenije s Hrvatskom te izrazio očekivanje da će u tome i dalje imati “značajnu ulogu”.

Govoreći o načelima deklaracije o slovenskom djelovanju u institucijama EU, u kojoj se stavlja naglasak na sigurnost i preobrazbu Unije, Cerar je u zaključku kazao da Slovenija u raspravi o budućnosti Unije mora djelovati s mnogo pouzdanja jer nekad ni sama nije svjesna koliko može učiniti i kakav doprinos europskoj obitelji može dati.

“Europska unija će biti zajednica demokratskih, pravnih i socijalnih država ili je neće biti”, kazao je Cerar na kraju svog govora u parlamentu. Deklaracija o djelovanju Slovenije u ustanovama EU-a prihvaćena je velikom većinom. Protiv su glasovali samo zastupnici oporbene  Udružene ljevice (ZL), koji su tekst nazvali rutinskim i “dokazom servilnosti” slovenske politike jer ne odgovara na socijalna i i politička pitanja pred kojima je EU. Jedan je njihov zastupnik u raspravi kazao da je prihvaćena deklaracija potvrda kako slovenska vlada samo ponavlja ono što govore velike države te da se ponekad ponaša kao “njemački lakej”.




 

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.