Igor Soban/PIXSELL

Cerar kaže da je dobio parlamentarnu potporu za provedbu arbitražne presude s RH, ali postoji problem!

Autor: Hina

U prvom tvitu Janša je napisao da vladajuće stranke "opet pune puške kako bi Sloveniji pucale u vlastito koljeno"

 Slovenski premijer Miro Cerar rekao je da je dobio jedinstvenu potporu vanjskopolitičkog parlamentarnog odobra za provedbu arbitražne presude o granici s Hrvatskom, no prema medijima zatvorena sjednica u srijedu bila je burna, a razlike u stajalištima nisu prevladane.

Kako prenose mediji, političko jedinstvo u vezi arbitražnog spora s Hrvatskom pred samu je sjednicu u pitanje dovela Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše koja je predložila odustajanje od arbitražne presude u graničnom sporu s Hrvatskom ako se ona ne provede do kraja godine i umjesto toga povratak na “zatečeno stanje” na granici iz vremena osamostaljenja 1991.

Na dan osamostaljenja obiju država Slovenija je “kontrolirala cijeli Piranski zaljev i imala teritorijalni izlaz na otvoreno more”, rekla je Janšina starnka.

Premijer Miro Cerar izrazio je nakon sjednice zadovoljstvo zaključcima sa zatvorenog sastanka i rekao da je vlada dobila potporu za nastavak svojih aktivnosti na provedbi arbitražne presude.

Da razlike u stajalištima vlade i dijela oporbe i dalje postoje otkrila su “dva tvita” koje je tijekom sjednice i nakon nje objavio Janaz Janša, prenijeli su slovenski mediji.

U prvom tvitu Janša je napisao da vladajuće stranke “opet pune puške kako bi Sloveniji pucale u vlastito koljeno”.

Cerar ipak dobio jedinstvenu potporu na aktivnostima oko arbitraže!




Nakon sjednice i objave vlade da su na sjednici doneseni konstruktivni zaključci, prema kojima će Slovenija i dalje inzistirati na provedbi arbitražnog rješenja, ali i voditi dijalog s Hrvatskom o načinu kako to učiniti, Janša je opet ‘zatvitao’ “Nakon dugotrajne sjednice, izostao je na sreću pucanj u koljeno i puška je ipak ostala u ormaru”.

Janša je metaforu o “pucnju u vlastito koljeno” za opisivanje politike Cerarove vlade prema arbitražnoj  presude javno upotrijebio više puta, a prvi put odmah nakon objave presude u lipnju.




Prema Janši, arbitražna presuda ne zadovoljava slovenske nacionalne interese jer Sloveniji nije dodijeljen teritorijalni koridor s neposrednim izlazom na otvoreno more u Jadranu. Nadalje, Slovenija je “izgubila” dio Piranskog zaljeva – suprotno parlamentarnoj deklaraciji iz 1994. po kojoj joj pripada cijeli zaljev, a izgubila je i mogućnost proglašenja morskih pojaseva u otvorenim međunarodnim vodama, a na tome je 2007. inzistirala upravo tadašnja Janšina vlada koja je donijela novi pomorski zakonik.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, čije je izjave o jednostranoj provedbi arbitražne presude Janša više puta kritizirao, rekao je nakon sjednice da su se čuli različiti prijedlozi, ali da je postignuto jedinstvo o pristupu slovenske vlade pream arbitraži te da će parlament o tome biti redovito obavještavan.

Janšina stranka predlaže odustajanje od arbitraže!

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.