Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Brkić: ‘Ravnopravnost Hrvata preduvjet je europskog puta BiH!’

Autor: Hina

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić izjavio je u srijedu u Vitezu na utemeljiteljskoj sjednici Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten kako bez opstanka i ostanka hrvatskog naroda u BiH budućnost nema ni BiH niti Hrvatska.

“BiH bez Hrvata nema budućnost, prije svega u Europskoj uniji. Ravnopravnost Hrvata preduvjet je europskog puta BiH, koji Republika Hrvatska najsnažnije podržava”, rekao je Brkić. Dodao je kako opstojnost bosanskohercegovačkih Hrvata od ključne važnosti za Hrvatsku.

“Pitanje opstojnosti i ravnopravnosti Hrvata u BIH mora biti i je jedno od ključnih vanjskopolitičkih pitanja i na njemu ćemo ustrajati”, poručio je Brkić. Pojasnio je da vodstvima Hrvata u BiH i RH prioritet sada treba biti zaustaviti trend iseljavanja. Upozorio je kako je u posljednje tri godine 257.000 Hrvata napustilo Hrvatsku i BiH, od čega ih je trećina iz Bosne i Hercegovine.

„Političari koju predstavljaju hrvatski narod u Republici Hrvatskoj i BiH moraju biti ‘svjetionici’ koji će isijavati pozitivno svjetlo skrbi i brige o Hrvatima te biti dostupni i služiti onima koji su ih izabrali. Moramo iskreno i bezuvjetno voljeti svoj narod i naše dvije domovine Hrvatsku i BiH, a žrtva hrvatskih branitelja neka nam bude zalog i obveza kako bi se borili još jače i radili još više za interese našeg naroda”, istaknuo je Brkić.

Posebno važnim je ocijenio rad Udruge bosanskih Hrvata Prsten koja 13 godina djeluje u Hrvatskoj i čine je ugledni gospodarstvenici koji čine 8 posto BDP Hrvatske. Pozvao je Hrvate u dvjema domovinama na okupljanje i zajedništvo zbog zajedničkih iskušenja.

Predsjednik Udruge bosanskih Hrvata Prsten Mijo Marić istaknuo je kako je osnivanje sestrinske udruge u BiH logičnim korakom u strateškom povezivanju Hrvata iz cijele BiH. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je da se Prsten u potpunosti poistovjetio s djelovanjem Hrvatskog narodnog sabora u BiH koji okuplja Hrvate u toj zemlji.

Kako su naveli iz Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten osnovni cilj ove udruge bit će povezivanje uspješnih gospodarstvenika i poduzetnika kako bi se potaknule nove investicije i ulaganja u gospodarstvo središnje Bosne pa i na drugim područjima gdje žive Hrvati u BiH.




Za predsjednika Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten izabran je izvršni direktor Sveučilišta ‘Vitez’ Zdenko Vukić.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.