Flickr

BiH: Ogromno zanimanje za izricanje presude Mladiću

Autor: Hina

Državni i entitetski javni servisi, Radio-televizija BiH (BHRT), RTV Federacije BiH (RTVFBiH) i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) izmijenili su svoj redoviti program

Izricanje presude ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću pred Međunarodnim kaznenenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu je izazvalo ogromno zanimanje bosanskohercegovačke javnosti, usporedivo jedino s ishodom sudskog procesa protiv bivšeg čelnika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je zbog istih ratnih zločina u ožujku 2016. osuđen na 40 godina zatvora.

Državni i entitetski javni servisi, Radio-televizija BiH (BHRT), RTV Federacije BiH (RTVFBiH) i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) izmijenili su svoj redoviti program i potpuno ga prilagodili živom prijenosu izricanja presude u Den Haagu te prije i poslije emitirali višesatne rasprave i brojne komentatore.

Isto su učinili i deseci komercijalnih radijskih i televizijskih postaja u BiH, a ishod suđenja pred Haaškim tribunalom bio je na udarnim mjestima svih informativnih mrežnih portala.

Ovisno o tome iz kojega su entiteta mediji, udarni komentari uoči izricanja Mladiću imali su različite predznake. Dok su mediji u Federaciji BiH isticali kako je vrijeme za dugo očekivanu pravdu, mediji u RS su priliku za komentar dali isključivo onima koji opravdavaju Mladićevo djelovanje i niječu njegovu odgovornost za ratne zločine.

U Bratuncu, gradiću u istočnoj Bosni i blizini Srebrenici uoči izricanja presude osvanuli su plakati s Mladićevim likom u vojnoj odori na kojima je pisalo “Ti si naš heroj”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.