Grgo Jelavic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL

BiH medij o cijenama na Jadranu: ‘Pretjerivanje i bezobrazluk, za nekreativna turistička jela Hrvati zarađuju i 300 posto njihove vrijednosti’

Autor: I. G.

Jaja s malo salame 110 kuna, pizza preko 90 kuna, capuccino 40 kuna, 2 dcl piva 20 kuna...

Jeste li spremni za dva pržena jaja s malo salame platiti oko 30 KM (110 kuna)? Ili za najobičniju pizzu nevjerojatnih 24 marke (oko 95 kuna), pitaju s portala Avaz.ba svoje čitatelje prenoseći članak objavljen na Slobodnoj Dalmaciji, jer kako navode, ako posjete stare jezgre velikih hrvatskih gradova upravo takve cijene mogu očekivati.

Nadalje navode da će turisti jednu običnu salatu s tunom platiti 30 maraka, odnosno 120 kuna, a porciju miješanog mesa 32 do 40 maraka (od 130 do 160 kuna). Cappucino će ih koštati 10 maraka, “nesica” 11 maraka, a 2 decilitra točenog piva pet maraka.

Portal se nije libio popljuvati ovakve cijene i odnos ugostitelja prema mušterijama u turističkoj sezoni.

“Ako s pravom mislite kako je sve to pretjerivanje i bezobrazluk jer ste ista jela prije samo mjesec dana plaćali gotovo upola manje, onda zaobiđite restorane, pizzerije, gostionice, kafiće, slastičarnice i druge ugostiteljske objekte u povijesnim jezgrama velikih hrvatskih obalnih gradova, jer upravo toliko će vam hrvatski ugostitelji naplatiti svoja nekreativna turistička jela, zarađujući na njima i po 300 posto njihove vrijednosti”, navode u članku.

“Poneki će čak mimo svih cjenika na svoju ruku odobriti popust za ‘domaće goste’, pa tako neredu i varanju na hrvatskim ugostiteljskim terasama nema kraja ni na pragu glavnog dijela ove sezone”, dodaju te se zgražaju nad činjenicom da je sve ovo legalno.

“Dio hrvatskih ugostitelja je proteklih mjesec dana potiho promijenio svoje cjenike tako da su gotovo sve cijene podignute od 15 do 50 posto. Bez puno buke, jer povećanje cijena ne zahtijeva nikakvu prethodnu suglasnost i k tome nisu u prekršaju. Njihova turistička parola ‘oderi me nježno’ kojom zidaju svoje cijene za turiste do granica bezobrazluka, ovih dana uhvatila je toliko maha da dnevno saznajemo podatke koji su za rubriku ‘vjerovali ili ne'”, stoji u članku.

 

Autor: I. G.

ZADNJE VIJESTI