Autobusi s natpisom HRVATSKA kreću prema nama, stiže prvi veliki val izbjeglica!

Autor: B.Biško

Hrvati još ne znaju kako će se naši vlasti ponašati prema izbjeglicama/migrantima. Pitamo se znaju li u našoj Vladi i imaju li ikakav plan?

Autobusi koji prevoze izbjeglice iz Preševa prema granici Mađarske i Srbije preusmjeravaju se na Šid i dalje prema granici s Hrvatskom, piše Blic. Ovaj portal javlja kako je prije na autobusima pisalo Mađarska dok je sad novi natpis Hrvatska. Navodno je riječ o 20-ak autobusa.

Srpska vlast je očajna zbog zatvorene granice s Mađarskom i mole ih da otvore svoje granice jer oni ne mogu zbrinuti toliki broj ljudi, koji su se smjestili uz autoput u šatorima. Izbjeglice viču kako žele da ih se pusti da idu dalje do Njemačke. Mađarske vlasti ne reagiraju i čvrsti su u svojoj odluci, čak će podići još jednu ogradu kako bi bili sigurni da više nitko neće prijeći granicu.

Posve je izgledna situacija po kojoj će teret izbjeglica podnijeti Hrvatska i Slovenija.

Njemačka i Austrija traže hitno sazivanje kriznog summita Europske unije na kojem bi se donijele mjere pomoći državama iz kojih dolazi najveći broj izbjeglica, javljeno je nakon sastanka kancelarke Angele Merkel i njezina austrijskog kolege Wernera Faymanna u utorak u Berlinu.

“Izbjeglički problem može biti riješen samo na europskoj razini” – rekla je Angela Merkel koja je konstatirala da summit mora biti održan, ne u listopadu kako je prvobitno planirano, nego već sljedećeg tjedna.

“Vrijeme nam istječe. Moramo djelovati brzo” rekla je.

Merkel je danas rekla i da prijetnje neće pomoći u postizanju dogovora među država EU oko kvota za izbjeglice.




“Prijetnje nisu pravi način za postizanje jedinstva” – rekla je Merkel i još dodala kako će se napraviti hotspot centar koji će registrirati izbjeglice i onda ih dalje slati po zemljama EU. Ekonomske izbjeglice će biti vraćene natrag u svoje zemlje.

Autor:B.Biško
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.