POTRESNA ISPOVIJEST OVISNIKA: ‘Pod utjecajem Galaxyja PLJUNUO SAM NA VLASTITU MAJKU!’

Autor: Mia Mitrović

Na ulicama hrvatskih gradova posljednjih nekoliko godina prisutna je nova opasna droga koja izaziva jaku ovisnost, a one koji ju probaju pretvara u hodajuće zombije. Riječ je o pripravcima na bazi sintetičkih kanabinoida koji su se donedavno u Hrvatskoj legalno mogli kupiti na kioscima i u smart shopovima jer su registrirani kao osvježivači zraka. Glavno ulično ime ove droge je Galaxy, no može je se naći pod raznim drugim imenima npr. Spice, Black Mamba, Zombie, Rainbow, Space Kadet, Scooby Snack...

Galaxy je 2015. godine u Zagrebu prouzročio smrt 15-godišnjaka, a grad Osijek nedavno je potresao slučaj šestoro maloljetnika koji su zbog konzumacije Galaxyja hospitalizirani. Iako se ova opasna droga više ne može legalno nabaviti na hrvatskom tržištu, još uvijek je lako dostupna na ulici i na internetu gdje ju svatko može naručiti za svega dvadesetak dolara.

“Galaxy sam probao s prijateljem u proljeće 2014. Deset mjeseci kasnije, pušio sam ga od jutra do sutra, sve dok nisam ‘flipnuo’ i završio u ludnici“, počinje svoju priču Zagrepčanin Roko (27) kojemu je Galaxy umalo uništio život.

“Kada sam počeo pušiti Galaxy, izletavao je svuda, kao iz paštete. Mogao se nabaviti u gotovo svakom smart shopu, a ja sam ga kupovao u jednom kiosku u Tkalčićevoj. Cijene paketića kretale su se od 10 do 110 kuna. Svi su ga pušili, Centar je vrvio klincima na Galaxyju, a parkić kod Opatovine bio je prepun iskorištenih paketića nalik na kondome“, prisjeća se Roko.

Učinak Galaxyja je, kaže, nalik onom marihuane, samo puno umjetniji i oštriji. Pušiti je počeo zbog obiteljskih problema kroz koje je tada prolazio.

“S vremenom sam potpuno prestao funkcionirati. Sve više sam se povlačio u sebe. Pretvarao sam se u biljku. Prema roditeljima i prijateljima postao sam drzak, bahat i arogantan, katkad i agresivan. Pod utjecajem Galaxyja prilikom jedne svađe, vlastitu sam majku pljunuo u lice”, govori o svojoj ovisnosti Roko. Najopasnija stvar kod Galaxyja je, tvrdi, nepredvidivost učinka.




“Nikad ne znaš kako će te udariti. Galaxyja se u joint stavlja malo, tri puta manje nego marihuane. Zbog toga je vjerojatno onaj mali umro ispred smart shopa. Stavio je previše u joint. I ja sam se jednom onesvijestio na tramvajskoj stanici. Zapalio sam i srušio se nakon dva, tri dima. Prolaznici su me probudili, dali mi soka i rekli ‘ne možeš tu spavati’. Nisu mi zvali Hitnu”, opisuje.

Pogreb 15-godišnje žrtve Galaxyja

“U najgoroj fazi, prva stvar koja mi je bila na pameti kada bih se probudio, bila je kako nabaviti. Znalo mi se dogoditi da ležim u sobi paraliziran i da uopće ne primijetim da sam urinirao jer se nisam mogao pomaknuti i otići na toalet”, iznosi stravične pojedinosti svoje ovisnosti Roko.

Da izađe iz ovisničkog košmara, pomogla mu je majka koja mu je pozvala Hitnu pomoć. Odvezli su ga u jednu psihijatrijsku bolnicu i tu je za Roka počela nova noćna mora:




“Tamo su mislili da mi se ovo događa zbog marihuane, a ne zbog Galaxyja. Bilo mi je neugodno priznati im da sam ovisan o tome. Zarobljen na psihijatriji proveo sam dva najgora mjeseca u svom životu. Bilo mi je kao u zatvoru, osim što sam dobivao razne lijekove”, prisjeća se teških dana Roko.

Roku je najprije dijagnosticirana akutna psihoza. Kasnije mu je dijagnoza prepravljena u šizofreniju kako bi mogao nastaviti dobivati jaki lijek predviđen za tu bolest.

“Nakon povratka iz bolnice, prestao sam pušiti Galaxy. Tek sada vidim koliko me upropastio. Još uvijek osjećam posljedice, a nekad se budim noću potpuno mokar od znoja. Do nedavno sam imao i veliki strah od ponovnog zatvaranja na psihijatriju, no on polako nestaje. Dobio sam posao pa sada funkcioniram kao i svi drugi”, govori Roko te dodaje kako svejedno još uvijek dobiva terapiju za šizofreničare.

“Dobra stvar je što Galaxy više nije tako lako nabaviti. Nije više legalan i dostupan na svakom koraku kao prije i znatno je skuplji. Sada paketić stoji od 50 do 120 kuna. Može se nabaviti preko interneta, no ima ga koliko čujem i na ulicama”, objašnjava.

“Svima koji eksperimentiraju s Galaxyjem želim poručiti da to ne čine jer mogu proći i puno gore nego ja. Ako ih ni to ne sprečava, neka paze na dozu i neka uvijek imaju vodu i nešto slatko kraj sebe”, savjetuje.

Nakon razgovora s Rokom, prošetali smo do jednog smart shopa kojeg nam je naveo kao mjesto gdje je nekoć kupovao sporne paketiće. U međuvremenu je dućan promijenio vlasnika. Nova vlasnica ima nultu toleranciju prema ovoj opasnoj sintetičkoj drogi.

S vremena na vrijeme dođu mi ‘treskavci’ i pitaju za Galaxy. Kada im kažem da ne držimo, čude se kako ga nemam kad sam smartshop. U smart shopovima ilegalno je prodavati proizvode na bazi sintetskih kanabinoida, a i da nije, ne bih ih držala jer si nikada ne bih oprostila da se nekome zbog toga dogodi bilo što loše”, ispričala nam je ljubazna vlasnica jednog zagrebačkog smart shopa.

U parku na Opatovini koji nam je Roko naveo kao mjesto gdje se Galaxy pušio na veliko, popričali smo s tri učenika jedne zagrebačke strukovne škole. Dečki su istih godina kao i dječak koji je od posljedica pušenja Galaxyja umro te dobro upoznati s njegovim djelovanjem.

“Pušio sam ga samo jednom i to u školi. ‘Brijao’ sam da će mi biti ok, no bilo je odvratno. Boljela me glava i vrtjelo mi se. Rekao sam – nikad više”, govori Saša (15), koji uskoro završava prvi srednje. Dodaje i da se Galaxy najlakše nabavlja na internetu i da je čak vidio jedan oglas i na Njuškalu. Nude ga i dileri oko srednjih škola, a ako si s njima dobar, onda ti spuste cijenu.

“I u mojoj srednjoj ima ljudi koji puše. Jedan moj prijatelj to koristi jer su ga starci ulovili da puši travu pa mu sada testiraju urin na THC. Galaxy u sebi nema THC-a pa je na testu ‘čist’, a svejedno puši i misli da ih je prevario”, ubacuje se Maša (16), također učenica prvog razreda jedne strukovne škole.

“Moj diler je već imao smotan joint Galaxyja kada sam ga probao. Uopće mi nije rekao da je to Galaxy, već mi je slagao da je to jaka marihuana. Nekoliko dimova me ukomiralo. Prijatelj koji je bio sa mnom, predložio mi je da trčimo pa sam ga trčanjem iznojio i na kraju se ispovraćao”, opisao nam je svoje iskustvo srednjoškolac Marko (16).

Sve troje učenika slaže se da mladi njihovih godina puše Galaxy jer ga je na ulici lakše naći nego kvalitetnu marihuanu te se zalažu za strože kažnjavanje onih koji Galaxy prodaju i onih koji ga konzumiraju.

Za stav struke po pitanju Galaxyja i sintetskih kanabinoida, nazvali smo dr. Slavka Sakomana. Kada nam se javio upravo je išao na intervenciju kod jednog srednjoškolca kojega je pušenje Galaxyja, ali i marihuane otuđilo od obitelji pa je postao bezobrazan i prestao izvršavati svoje obveze u školi.

“Postoje na desetine kemijskih spojeva na bazi sintetičkih kanabinoida kojima se potom prskaju biljne tvari i stavljaju na tržište kao osvježivači zraka. To nisu nikakvi osvježivači, već opasna droga na kojoj se dobro zarađuje. Većina tih molekula još uvijek je nepoznata znanosti i njihovo djelovanje je poputno neistraženo što ih čini iznimno opasnima zbog nepredvidivog učinka“, objašnjava nam dr. Sakoman.

“Djelovanje tih tvari je snažnije i samim time adiktivnije od djelovanja kanabisa, a od njega su jeftiniji i lakše dostupni. Izaziva fizičke i psihičke nuspojave. Djeluju na respiratorni sustav pa mogu izazvati i smrt od gušenja što se nedavno dogodilo jednom 15-godišnjaku u Zagrebu. Izazivaju i promjene u genskoj osnovi, oštećenja reproduktivnih organa, ovisnost, psihoze…”, govori Sakoman.

Maloljetnicima koji puše pripravke na bazi sintetskih kanabinoida deformira se mozak, distanciraju se od okoline, imaju problema u učenju i ponašanju, slične simptome kao i kod kanabisa, ali puno jače izražene”, objašnjava i dodaje kako će na skorašnjem sastanku s Uredom za suzbijanje zlouporabe droga predložiti kampanju ‘Trava nije zdrava’.

Drugačije mišljenje ima Vjeran Skurjeni, predsjednik udruge Cantar za život i aktivist za slobodnu konoplju:

“Djeca i njihovi ogorčeni roditelji žrtve su Galaxyja samo zato što konoplja nije legalna u Hrvatskoj. Kompanije koje stavljaju to kemijsko oružje na tržište nije briga za zdravlje i čuvanje mladih života. U 4000 godina povijesti konzumacije konoplje, nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj. Konoplja nam je Bogom dana i kada bude legalizirana, više nitko neće posezati za sintetskim otrovima na bazi umjetnog kanabisa”, zaključuje Skurjeni.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.