Jurica Galoic/PIXSELL

PANIKA U PARTIJI: Ako se ne riješi Bernardića, SDP će propasti. A riješit će ga se teško. Evo i zašto!

Autor: Mia Mitrović

Goleme brige okružile su nekad najveću oporbenu stranku u Hrvatskoj. SDP-ov rejting nezaustavljivo pada, unutarstranačke svađe postale su svakodnevica, a gotovo svakodnevno netko od članstva nas iznenadi nekakvim neočekivanim, nekoordiniranim i nebuloznim istupom.

Kako bismo doznali nešto više o stanju unutar SDP-a, sastali smo se s našim visokim izvorom unutar stranke u jednom niskoprofilnom zagrebačkom restoranu. Naš izvor pripada SDP-ovoj struji koja je ogorčena načinom na koji stranku vodi njen šef Davor Bernardić.

“SDP je na samrtnim mukama. Bojim se da nam više nema spasa. Realno gledajući, rejting nam je loš otkako je Davor Bernardić predsjednik stranke. Otkako je Bero šef, SDP pada, a Živi zid raste. Ili će Bernardić pasti, ili će SDP propasti“, nije optimističan naš izvor unutar partije.

Nezadovoljstvo Bernardićevim vodstvom unutar stranke iz dana u dan sve je veće, no veliki problem predstavljaju Bernardiću odani kadrovi. Po uzoru na svog političkog oca, Milana Bandića, Bernardić je svoje pobornike, uglavnom članove SDP-ova zagrebačkog ogranka, postavio na sve važnije i manje važne funkcije stoga je teško očekivati da će oni, bez obzira na evidentno loše stanje u stranci, glasati protiv svog šefa koji im je omogućio fotelje i sinekure.

Po uzoru na Bandića, Bernardić je sjajno riješio kadrovsku križaljku, no na postavljenoj ploči, za razliku od zagrebačkog gradonačelnika, nije sposoban voditi nikakvu politiku. To je od nekad glavne oporbene stranke i vodeće progresivne snage u zemlji stvorilo ustajalu žabokrečinu tustih punoglavaca koji čuvaju svoje fotelje ne mareći za činjenicu da zbog toga stranka propada.

“I Predsjedništvo je odano Bernardiću što se pokazalo prilikom svakog glasovanja. Zbog toga je Mirando Mrsić napustio stranku”, objašnjava visokopozicionirani SDP-ovac te dodaje kako u Predsjedništvu koliku, toliku opoziciju Bernardiću predstavljaju jedino Peđa Grbin i Milanka Opačić.

Naš izvor kratko je prokomentirao svađu Arsena Bauka i Gordana Marasa zbog amandmana koji bi mogao onemogućiti mnoge da se kandidiraju za šefa zagrebačkog SDP-a.




“Bauk je to učinio Bernardiću za ljubav”, kratko je rekao.

“Iako je Davor Bernardić problematično dijete Milana Bandića, za ovakvu situaciju kakvu u stranci imamo danas, kriv je Zoran Milanović. On je uništio Račanov SDP i potpuno ga očistio od ‘račanovštine’. Međutim, propustio je očistiti SDP od Bandićeva nasljeđa, a to nam se sada obilo o glavu”, zaključuje.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.