Nakon čovjeka koji nosi križ, u pohod na Markov trg krenuo je čovjek koji vozi kanabis

Autor: Mia Mitrović

U Hrvatskoj živi više od pola milijuna pacijenata oboljelih od teško izlječivih bolesti kojima bi legalno nabavljanje pripravaka na bazi biljke konoplje znatno olakšalo svakodnevni život. Iako je u predizbornoj kampanji većina političkih stranaka, čak i onih desnijih,  obećala da će se pozabaviti pitanjem slobodnijeg korištenja kanabisa, do sada je oko toga učinjeno malo ili ništa. Usporedbe radi, konzumacija kanabisa već je dopuštena u većini europskih zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija ju preporučuje kao izuzetno zdravu biljku za svakog čovjeka.

Konzumacija, uzgoj i liječenje kanabisom u nas je još uvijek teško dostupno i stigmatizirano. Uzgoj je ilegalan, a lijekovi na bazi konoplje preko HZZO-a neopravdano skupi. Zbog toga se Bjelovarčanin Mario Kovačević odlučio za hvalevrijednu akciju. Sjeo je na svoj bicikl te s mladom, netom niklom biljkom konoplje krenuo iz Bjelovara put Vlade RH gdje će ju uručiti hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. Akcijom koju je nazvao ‘Hod za život – pravo na samoizlječenje‘ želi podsjetiti premijera na sve oboljele koji godinama čekaju da Hrvatska promijeni zakonsku regulativu kako bi ovaj lijek iz prirode mogli legalno i povoljno nabaviti ili uzgajati kod kuće.

“Želim Vladu i Sabor podsjetiti da im je prošle godine, 20.04. urudžbiran dokument kojim se kroz 24 pravne točke dokazuje legalnost konoplje. Danas, godinu dana nakon uručenja podneska taj dokument je pravovaljan i služi kao osnova u svakom budućem sudskom sporu za korištenje biljke konoplje”, rekao je Mario kada je u srijedu, 18. travnja krenuo u svoj humanitarni pohod.

Mario je predsjednik udruge Društvo za zaštitu bića koja u suradnji s udrugom Centar za istraživanje društva već godinama radi na zaštiti ugroženih biljaka, prezervaciji sjemena i korištenju konoplje u svim aspektima života čovjeka. Pravo na konoplju izraženo je u Bibliji, svetoj knjizi svih kršćana gdje se jasno nalaže:

Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu!” , piše u Knjizi Postanka I,29. stoga je pravo na kanabis ujedno pravo na vjersku slobodu. U zemlji gdje se više od 80% Hrvata izjašnjavaju kao katolici, ilegalan status konoplje krši zakon Božji.

Marko je u četvrtak u popodnevnim satima stigao nadomak Sesveta i time prešao prvu dionicu puta. Na Markov trg stiže točno u podne, u petak, 20. travnja, na Svjetski dan kanabisa. Nadamo se da će ga Vlada i Sabor srdačno dočekati te s poštovanjem prihvatiti svetu biljku koju im Mario donosi na dar.




 

Autor:Mia Mitrović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.