‘Mulja’ li Vasin brat Jozo Mulj Prometom i flotom od 19 ‘Jadova’ ili samo ima dobar smisao za humor, a loš za poslovanje?

Autor: MiMi

Kada je na vrhuncu svog mandata bivši hrvatski premijer Ivo Sanader naložio osnivanje servisa Hitro.hr, kojim je omogućena jeftina i brza registracija jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o. , popularno prozvanih ‘Jado’), nije ni slutio kako će jedan poduzetnik-povratnik iz Australije taj model poslovanja iskoristiti da u kratkom vremenu registrira 19 ‘Jadi’ i da za njih od Bandića dobije 9 poslovnih prostora u strogom centru Zagreba.

Iako osnivanje j.d.o.o-a košta nominalno deset kuna, stvarni trošak je nešto manje od tisuću kuna, a takav se model u poslovnom svijetu smatra ‘bad taste’ jer pokazuje kako osnivač ima probušene džepove. Dodajmo tome svemu i maštovita imena koja je svojoj floti ‘Jada’ nadjenuo Vasin stariji brat, Jozo Brkić i dobivamo scenarij karakterističan za stripove o Alanu Fordu i grupi TNT, ali i poslovanje u Hrvatskoj.

Među imenima prestižne ergele Brkićevih j.d.o.o-a ističu se oni najkreativniji – Mr. Joseph’s za gospodu j.d.o.o. , Brko promet j.d.o.o. Brko usluge j.d.o.o. , Imposant j.d.o.o., Invisible Loop j.d.o.o., Alfa Izbor j.d.o.o., Vires Animi j.d.o.o., Saros Medija j.d.o.o., a potom, kao da mu se više nije dalo smišljati zvučna imena, tvrtku je jednostavno i iskreno registrirao kao Mulj Promet j.d.o.o. Boljih naziva se ne bi sjetio ni Matan. Šteta što Brkić barem jednu firmu nije nazvao Sir Oliver za gospodu j.d.o.o. ili Sir Oliver, Bing i brat j.d.o.o. Doduše, s odabirom imena Mulj Promet, o svome je poslovanju, sve objasnio.

Pixsell

Ovaj osebujan poduzetnik u Australiji je proveo petnaestak godina, a da tamo nikome ni dan danas nije sasvim jasno čime se zapravo bavio. Mediji su pisali o njemu kao uvozniku Cedevite i distributeru Atlantic grupe za Australiju te organizatoru koncerata hrvatskih zvijezdi poput Dražena Zečića, Mate Bulića, Mladena Grdovića. Pisalo se i o njegovom prijateljstvu s hrvatskom predsjednicom i njenim suprugom. Predsjednici je jednom prilikom, nadvodno pomogao da oliči stan. Družio se i s bivšom gradonačelnicom Knina, Josipom Rimac, a jednom je viđen na kavi s njom i sucem Turudićem u vrijeme kada se protiv Rimac pokretao proces.

U Australiji je poslovao uglavnom preko udruga, a u toj je zemlji najpoznatiji po skandalu sa skupljanjem dobrovoljnih priloga za državnički posjet hrvatske predsjednice, koji još uvijek nije razriješen. Naime, prilikom njena posjeta Australiji za lokacije koje je posjećivala plaćao se ulaz što je dosad nezabilježena praksa. Nitko u Australiji nije siguran gdje je novac završio, a o tome je pisala i ugledna Australska iseljenica, poznata blogerica i prijateljica Tuđmana i drugih osnivača HDZ-a, Ina Vukić.

 




Autor:MiMi
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.