Moskva kalašnjikovima naoružava Dodikove ekstremiste. Može li BiH postati nova Ukrajina?

Autor: Mia Mitrović

U Bosni i Hercegovini ponovno ključa. Napetost raste iz dana u dan, a sve će izgleda kulminirati najesen, uoči parlamentarnih izbora u listopadu. Vijesti iz BiH sve su lošije, a u petak je u tjedniku Newsweek objavljena uznemirujuća studija američkog Instituta za vanjsku politiku sa sveučilišta u Pennsylvaniji.

Autori izvješća ustanovili su kako Rusija u dogovoru s Miloradom Dodikom financira naoružavanje i obuku policijskih i paravojnih postrojbi u Republici Srpskoj s namjerom da osujeti približavanje Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama.

Ulaskom Crne Gore u NATO i opredjeljenjem Srbije za europski put, Rusija je na Balkanu izgubila dva tradicionalna saveznika stoga je cilj Moskve, stoji u izvješću, ni pod koju cijenu ne dopustiti ulazak Bosne i Hercegovine u NATO pa makar to značilo novi sukob u zemlji koja se još uvijek nije oporavila od prethodnog.

„Uz rusku pomoć, policija i sigurnosne službe u Republici Srpskoj dobivaju vojnu opremu i obuku. Ministarstvo unutarnjih poslova u zadnje dvije godine nabavilo je velike količine oružja i drugih vojnih potrepština što direktno krši Daytonski sporazum“, stoji u izvješću, a autori izražavaju bojazan da bi, dođe li do sukoba, sve moglo prerasti u ukrajinski scenarij.

U brojkama, radi se o 4 000 jurišnih automatskih pušaka, što je znatno veći broj od 2 500 koliko se vjerovalo da RS posjeduje. Usporedbe radi, u Republici Srpskoj 2004. bila su registrirana samo 824 komada oružja dugih cijevi. Policija Republike Srpske broji oko 5 200 službenika, što znači da je u ovom trenutku ‘do zuba’ kalašnjikovima naoružano 75 % snaga.

Dodik u dogovoru s Rusima nabavlja i druge vrste oružja, a posebno je uznemirujuć podatak o nabavci ruskih protuavionskih Igla 1-V raketa koje se montiraju na helikoptere. U obuci i nabavci oružja sudjeluju i zloglasne ruske organizacije poput bajkerske družine Noćni vukovi, koja je odigrala značajnu ulogu u aneksiji Krima. U militarizaciji sudjeluju i nacionalističke organizacije Republike Srpske bliske Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Destabilizacija Bosne i Hercegovine spriječila bi ostale zemlje u susjedstvu, osobito Srbiju u daljnjem putu prema Zapadu. Istovremeno, takva Bosna bila bi plodno tlo za novačenje i obuku radikalnih islamista koji su još jedna prijetnja europskoj stabilnosti“ , piše u izvješću koje potpisuju tri autora, Reuf Bajrović, Emir Suljagić i Richard Kraemer.




„Od 1991. do danas, obrazac ovakvih operacija uvijek je isti. Krenimo samo od miljea iz kojeg se regrutiraju njihovi pripadnici. To su redom notorni kriminalci, pripadnici sigurnosnih službi i bivši specijalci. Destabilizirati zemlju tzv. hibridnim ratom jednostavan je potez jer je teško dokazati čija je odgovornost. Uzmimo za primjer nedavni pokušaj puča i atentata na Milu Đukanovića u Crnoj Gori koji su pokušali srpski i ruski državljani. Nakon toga, Srbija se pravila da s tim nema nikakve veze. Slično sada radi i Dodik“, komentira jedan visoki izvor, dobro upućen u zbivanja na Balkanu.

„Jasno je da Rusi igraju na Bosnu. I Britanija ima želju uključiti se u balkansko pitanje, no ona još uvijek nije riješila svoje probleme uzrokovane Brexitom. S druge strane, State Department je u potpunom rasulu otkako je u Bijelu kuću zasjeo Trump koji ne skriva svoje simpatije prema Putinu. Ako ‘plane’ u BiH, uključit će se i Turska koja će time ojačati svoj utjecaj u Europi. Ukrajinski scenarij u BiH svakako je moguć, uz posebno eksplozivan dodatak radikalnog islama kojeg tamo nije bilo. Situacija je potencijalno ozbiljna, no koliko, pokazat će vrijeme“, zaključuje.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.