Misteriji čovječanstva: Disanje kao ključ mnogih tajni

Autor: M.B.

Čovjek je jedino stvorenje na planeti koje je u stanju svjesno kontrolirati svoje disanje. Ostaje nam da iskoristimo ono što posjedujemo i poslušamo iskustva predaka. Ikoristiti jedinstvenu mogućnost kontrole disanja, cijeniti svaki udisaj i s ljubavlju pratiti svaki izdisaj.

Disanje je jedna od glavnih misterija čovječanstva. Disanje je ključ mnogih tajni; tajne zdravlja, tajne produžetka života i tajne prirodnih mogućnosti. Samo se po disanju razlikuje živo od neživog, naša planeta od svih ostalih u Sunčevom sustavu. Kamenje od cvijeća, život od smrti. Čovjek bez vode može živjeti sedam dana, mjesec bez sna, ali nakon samo dvije tri minute život se prekida ne udahnemo li. Drevni su iscjelitelji, još prije nekoliko tisuća godina znali da disanje omogućava čovjeku da bolje spozna sebe, da obnovi energetske rezerve organizma. To se sada i potvđuje. 

Prva tajna – Disanje i energija organizma

Čovjek se sastoji od 75 trilijuna stanica i sve one moraju disati. Ruski znanstvenici, koji su ovoj temi oduvijek davali dosta prostora, zaključuju da postoji apsolutna povezanost osjećaja čovjeka i njegovog disanja. ‘Mnogi ne razumiju, tvrdi ruski znanstvenik Konstantin Korotkov, da disanje nije tek udisanje zraka već dobivanje životne energije iz okruženja. Zbog toga ono direktno utječe na stanje organizma. Cjelokupno praktično iskustvo pokazuje da vježbama disanja, razumnim pristupom, čovjek može izbjegnuti upotrebu lijekova, tvrdi Korotkov.

Druga tajna – Disanje i više nervne aktivnosti

Neobična svojstva disanja dobro su poznata psiholozima i psihoterapeutima. Utvrđeno je da se disanje uravnoteženog čovjeka razlikuje od disanja čovjeka u stanju stresa. Naime, vježbe disanja mogu pomoći u rješavanju mnogih problema suvremenog svijeta. U liječenju kroničnog umora, depresije ili sličnih stanja. Utvrđeno je da ako dišete s radošću, poslije nekog vremena i osjećate radost. Također, disanjem se može izazvati bol, tjeskoba pa tako i strah. Svaka emocija ima svoj ritam disanja.

Treća tajna – disanje, mladost i zdravlje

Ritam disanja veoma je važan za sportaše, a najveća dostignuća u sportu nisu moguća ako ne znate pravilno disati.




Što se događa kad dišemo?

Četvrta tajna – Štetni kisik

Kada udišemo, pluća se šire, a alveole – mali mjehurići od kojih su izgrađena pluća pune se zrakom. Kisik ulazi u organe i tkiva, a zatim u stanice gdje dolazi do reakcije oksidacije koja nam je neophodna za razmjenu materija. Znanstvenici su došli do zaključka; kisik koji je od vitalnog značaja za naš život i njegove procese može biti smrtonosni neprijatelj za naše zdravlje. Znanost to zove – paradoksom kisika. Jedan od vodećih znanstvenika Bernos svojevremeno je kisik nazvao jednim od najjačih otrova na planeti. S jedne strane ima toksične osobine, dok je s druge odigrao ključnu ulogu u procesima evolucije živih bića.




Čovjek napravi tisuću udisaja na sat, 24 tisuće udisaja na dan, devet milijuna godišnje. Naš je organizam kao vatra, u kojem, nakon sagorijevanja hranjivih materija dolazi do reakcije oksidacije. Što više i brže kisik ulazi u organizam, tim brže ova vatra gori. Slijedom toga možemo govoriti o povezanosti disanja i životnog vijeka. Što sporije i mirnije dišeš duže živiš.

Usporedbe radi, pas radi 40 udisaja u minuti, čovjek 17, kornjača od jedan do tri, ovisno o vrsti. Pas prosječno živi 20 godina, čovjek 70, a kornjača skoro 500. U ovoj je pravilnosti skrivena još jedna tajna disanja.

Jeste li se ikada zapitali zašto je najveći broj stogodišnjaka naseljen u planinskim krajevima gdje ljudi dišu razrjeđeni zrak?

Svatko od nas, na početku života i nema neku potrebu za kisikom. U trenutku začeća i prvih minuta trudnoće jajna se stanica nalazi gotovo u sredini bez kisika. Tijekom rasta fetus se razvija u uvjetima tzv. kisičkog limita. Zato je i moguće rođenje u vodi jer je beba devet mjeseci vježbala da živi u uvjetima hipoksije (nizak sadržaj kisika).

Peta tajna – ljekoviti ugljični dioksid

Početkom prošlog stoljeća, ruski fiziolog Branislav Veriga pokazao je dominantnu ulogu ugljičnog dioksida u procesu transporta kisika u krvi. Ugljični dioksid inhibira reakcije obrazovanja reaktivnih oblika kisika i štiti stanice od oštećenja. Njegov nedostatak dovodi do raznih oboljenja respiratornog, endokrinog i kardiovaskularnog sustava, mišićno skeletnog sustava, metaboličkih poremećaja i alergijskih reakcija.

-Čovjek ima receptore koji jasno reagiraju i daju alarmni signal za nedostatak kisika, a potpuno nedostaju receptori za nizak nivo ugljičnog dioksida u krvi. U plućima zdrave osobe treba konstantan biti novi CO2=6,5 posto. Ta vrijednost je jedan od najvažnijih parametara po kome se razlikuje zdrava osoba od bolesne, kažu znanstvenici. Na ovaj parametar ne mogu utjecati nikakav lijek ili fizioterapija. Sadržaj ugljičnog dioksida u organizmu može se regulirati samo vježbama disanja.

Velika tajna disanja

Najveća tajna disanja je u tom što nam je mudra priroda dala sposobnost da se sami izliječimo, produiljimo svoj život te razvijamo mogućnosti svog organizma. Čovjek je jedino stvorenje na planeti koje je u stanju da svjesno kontrolira svoje disanje. Nama ostaje da iskoristimo to što posjedujemo, radimo na sebi i poslušamo iskustva predaka. Treba koristiti jedinstvenu mogućnost kontrole disanja, cijeniti svaki udisaj i s ljubavlju pratiti svaki izdisaj.

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.