Minstrica Obuljen: ‘Financiranje neprofitnih medija nije posao Ministarstva kulture’

Autor: MiMi

Gošća današnjeg  izdanja emisije Nedjeljom u 2  bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Emisija je bila pomalo nedorečena jer je na mnoga direktna pitanja, ministrica odgovorila polovično, koristeći se poznatom dubrovačkom diplomacijom, a Stanković se u jednom trenu i našalio oko toga. Na kraju emisije kao gost iznenađenja u studio je došao Zoran Vakula što je trebalo biti duhovito. Ministrica Obuljen htjela je biti fizičar i meteorolog pa su kraj emisije potratili pričom o polarnom valu.

Imate snažnu opoziciju na jednoj strani desnog spektra, a i ljevica vam zamjera neodlučnost. Kako se nosite s time? Hasanbegović je za vas jednom izjavio ‘znamo mi iz kakvih krugova dolazite?

Nikad mi nije bilo jasno što je s tim htio reći, niti mi je to ikada obrazložio. Ne osjećam opoziciju. Postoje ljudi u društvu koji žele područje kulture učiniti područjem ideoloških sukoba. Takvi zazivaju isključivost, a ja sam uvjerena da u kulturi ima mjesta za svakoga. Želim stvoriti sustav u kojem kulturni djelatnici obavljaju svoje poslove, kao što i drugi ministri čine u svojim resorima. To je moj posao, a obračunavanje s neistomišljenicima.

Dugo ste u politici, no nedavno ste ušli u HDZ. Jeste li to napravili zbog Andreja Plenkovića?

Kada je on preuzeo stranku, stavila sam mu se na raspolaganje. Vjerujem da je on u hrvatsku politiku nakon godina potenciranja sukoba s obje strane, donio duh uključivosti i uvažavanja. Bez obzira na članstvo u HDZ-u sebe i dalje percipiram kao neovisnu osobu.

Koje dvije stvari biste najviše voljeli realizirati u vašem mandatu?

Htjela bih postaviti dva temelja za razvoj kulture. Prvo je reforma kulturnog sustava. Još uvijek smo u tranziciji i voljela bih prilagoditi stvari današnjem vremenu da kulturnjaci bolje komuniciraju s kolegama u Europi na suvremen način. Drugo, Hrvatskoj se pruža prilika povući velika sredstva iz EU fondova. Još uvijek nismo dobro definirali potrebe kulture.




Mnoge je iznenadilo Priopćenje o stvaranju umjetničkih dijela u kojem piše da umjetnik mora imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje? Što bi nastalo da su se umjetnici uvijek pridržavali toga?

Bilo je to na brzinu sklepano priopćenje. U demokratskoj državi svatko ima pravo na slobodu izražavanja. Reagirala sam tako jer je Oliver Frljić u jednom intervjuu sve svoje neistomišljenike okarakterizirao kao fašiste. Bez obzira na to što je umjetnik, mora se biti oprezan što izgovara. Sloboda završava gdje počinje sloboda drugog čovjeka. Stojimo iza prostora slobode. Ako se netko osjeća uvrijeđen, neka zatraži zaštitu institucija koje se time bave.

Bi li država sponzorirala posljednju Frljićevu predstavu?




Ono što me u toj raspravi ljuti je da mi svodimo čitavo kazalište na predstave jednog redatelja. Postoji niz predstava koje se bave osjetljivim temama, a nitko ih ne spominje.

Bi li Frljić takvu predstavu mogao postaviti u zagrebačkom HNK?

To morate pitati intendanticu Vrgoč. U demokratskim društvima o takvim stvarima ne odlučuju ministri. Bojim se da stalno imamo zamjenu teza, provokacije, zazivanje zabrana… To se ne radi. Svatko snosi odgovornost za ono što radi.

Kako u medijima stoje stvari kada spominjemo slobodu govora. Treba li vlasnicima portala i društvenih mreža nametnuti obveze da brišu komentare govora mržnje?

Postoje razlozi zbog kojih je područje medija izrazito regulirano. Zakon o medijima postavlja visoka etička načela, a o provedbi bi mogli razgovarati. Kada smo govorili o govoru mržnje, razgovarali smo o društvenim mrežama gdje nema uredničke odgovornosti za objavljeno. Društvene mreže nisu mediji. Još uvijek ne postoji namjera da se one definiraju kao mediji. No postoji potreba da se to drugačije uredi jer ima sadržaja koji potiču na mržnju, lažnih vijesti… Kada govorimo o medijima, važna je samoregulacija. To je najbolji put. Veliki globalni igrači poput Googlea i Facebooka, uključili su se u mrežu gdje samoregulacijom uklanjanju takve sadržaje.

Hoće li Vlada donijeti se Zakon koji regulira govor mržnje?
Formirali smo radnu skupinu za novi Zakon o elektroničkim medijima. Mladi konzumiraju medije drugačije, na zahtjev. U tom smjeru idu izmjene. Pitanje regulacije interneta neće biti zadaća Ministarstva kulture.

Hoće li neprofitnim medijima biti vraćena sredstva?

Po tom pitanju izašla je velika količina notornih neistina. Pripremamo strategiju. Neki koji me zbog neprofitnih medija prozivaju i sami su radili u ministarstvu kulture pa bi trebali s problematikom biti bolje upoznati.

Dolaze li bolji dani za neprofitne medije?

To nije glavno pitanje medija u Hrvatskoj. Postajala su sredstva za neprofitne medije i prije. Financiranje je preneseno u Ministarstvo kulture za vrijeme Kukuriku. Tada su se sredstva dobivala po ideološkome ključu čemu se osobno protivim. Smatram da nije dobro da ministarstvo kulture financira medije. Mediji se još uvijek financiraju iz Fonda za pluralizam. Ukinut je samo ovaj dio povezan s mojim ministarstvom jer nije bio dobro postavljen.

Anja Šovagović bila je član nadzornog odbora HRT-a. Niste prihvatili njihovo izvješće i izabrali ste novo. Optužila vas je za političko kadroviranje i da gurate glavu u pijesak. Što mislite o njenoj kritici vašeg rada

Odbor za HRT imenuje i smjenjuje Hrvatski Sabor. To je Šovagović trebala znati s obzirom da je bila kandidatkinja za mjesto ministrice kulture. Razlog zbog kojeg je nadzorni odbor smijenjen je taj što se kršili zakon. Sabor je odlučio uskratiti im povjerenje zbog njihovog postupanja. Nitko ništa ne zataškava.

Je li netko iz vaše Vlade tražio smanjivanje plaća na HRT-u?

Bila sam predsjednica programskog vijeća i oduvijek su me nervirale paušalne ocjene programa na HRT-u.

Smatrate li spornim način na koji se izabire ravnatelj HRT-a u Hrvatskoj?

Strašno je kada predsjednik HND-a kritizira to što se ravnatelj bira u Saboru. Kukuriku vlada je 2012. bez javne rasprave izmijenila zakon. Zakon o HRT-u je jedan od zakona koji se najčešće mijenjao. 2018. donosimo zakon novi o elektroničkim medijima. Idući su na redu HRT i HINA.

Pripremate li izmjenu zakona o kazališnim vijećima kojem bi sjedili stručnjaci, a ne političari?

Mijenjamo čitav niz zakona. Problemi postoje i u muzejskoj struci. Upravljačka tijela imaju i nadzornu funkciju koja kontrolira financije, no ne utječu na program. Nisam osoba koja rješava stvari preko koljena. Vijeća neka brinu o financijama, a ravnatelji brinu o programu. Tako to treba funkcionirati i trenutno smo pred zaokretom pa će i definicija tko može biti u vijećima biti promijenjena.

Što mislite o prosvjedu glumaca zbog primanja Zlatka Hasanbegovića u vijeće HNK Zagreb?

To pitajte Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića. Nama je važnije kako kazališta rade. HNK je krcat, teško je doći do krate pa je očito da imaju dobar program.

Kako surađujete s Ladislavom Ilčićem koji vam je nametnut?

U mnogim stvarima se s njime slažem, ali on ima pravo na svoje mišljenje. U ministarstvu je savjetnik za stvari o kojima ima iskustva. Razgovaramo o radno-pravnom statusu umjetnika. Ono što govori kao član HRAST-a i GROZD-a su njegovi osobni stavovi.

Što mislite o ratifikaciji Istanbulske konvencije?

Nisam detaljno upoznata s tekstom konvencije pa ne mogu stručno to komentirati. Imam osjećaj da je u raspravama o konvenciji fokus stavljen na ideološke podjele koje nemaju veze sa meritumom. Svaki dokument koji će doprinijeti da se smanji problem nasilja nad ženama je dobrodošao. To je bio stav ove i prošle vlade, ali su svi od toga pobjegli. Valja postići konsenzus.

Niste odgovorili ne pitanje? Je li to zbog dubrovačke diplomacije?

Nisam komentator opće prakse, već ministrica.

Nedavno je Vučić bio u Hrvatskoj. Bi li političari mogli naučiti nešto od kulture? Kultura između dvije države funkcionira, ostalo ne.

Ne možemo prelaziti preko pitanja agresije, nestalih i negiranja onog što se u Hrvatskoj dogodilo. To je neprihvatljivo. Treba razgovarati, ali potrebno je vrijeme.

Vaša baka Nina Valjalo uskoro će proslaviti 110 rođendan. Kako je baka?
Dobro je. Poživjela je dugo zbog optimizam. To sam i ja naslijedila od nje. Moja je čaša polupuna.

 

Autor:MiMi
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.