LISTA IRINEJEVOG ‘POPOVANJA’: Nije ovo prvi put… Pročitajte što je sve izgovorio Hrvatima!

Autor: T. Budak

Da je patrijarh Irinej duboko infiltriran u velikosrpsku politiku, svjedoči njegova bezrezervna podrška radikalnim vođama Nikoliću i Vučiću na koje on debelo računa. U njima je, to je sasvim jasno, Irinej vidio "partnere" koji dišu poput njega, a vidio je i plodno tlo na kojem može posijati sjeme zla. Ovo koje je posadio ovih dana u Hrvatskoj, samo je jedno od mnogih...

Tijekom bogoslužja povodom 400. godišnjice bogoslovije manastira Svetog Mihajla u kanjonu rijeke Krke, svojim je izjavama srpski patrijarh Irinej iznenadio samo naivne i neupućene.

“Hrvati su činili više zla nego mi!”

“Zlo su činili nama susjedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri no oni”, kazao je i razbjesnio stanovnike Hrvatske na čijem je tlu to izjavio.

Poznato je, međutim, da patrijarh Irinej malo kad iskoristi svoju priliku kako bi Srbima u Hrvatskoj otvorio oči i kroz propovijed olakšao suživot sa Hrvatima. On je do sada, a to je bijelodano, uvijek činio suprotno i samo dolijevao ulje na vatru.

Jednako tako, a možda i gore, dogodilo se 13. 09. 2014. u sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu na svečanosti ustoličenja novog slavonskog episkopa Jovana. Među uzvanicima iz Katoličke Crkve bili su i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, kancelar Požeške biskupije Goran Lukić, pakrački župnik Matija Juraković, tajnik đakovačko-osječkog Biskupskog ordinarijata Mario Brkić, zatim zastupnici Hrvatskog sabora, predstavnici Požeško-slavonske županije, gradonačelnici Pakraca i Lipika. Svi oni bespogovorno su od patrijarha Irineja gledajući u pod morali slušati sljedeće:

Lekcija u Pakracu: “Ovdje je ubijeno 19.000 srpske djece”

“Pred vladikom Jovanom je veliki posao. Treba obnoviti hramove, okupiti vjernike i širiti pravoslavnu vjeru. Ovoj svetoj liturgiji nismo prisustvovali samo mi, već i duše tisuća umorenih nedužnih Srba u Jasenovcu i cijeloj Slavoniji. Eparhija slavonska je mučenička i stradalnička. Narod ove eparhije je kroz povijest protjerivan i ubijan. Ovdje je ubijeno 19 000 srpske djece. Molimo se danas za sve jasenovačke i nedužne žrtve iz proteklog rata. Ovdje su uništene i spaljene mnoge svetinje, ali život nije” kazao je Irinej. Svoje pravo lice srpski je patrijarh možda najbolje pokazao božićnom poslanicom iz siječnja 2014. godine.




Bezbožna “Božja poslanica”

Poglavar SPC u poslanici je, među ostalim, poželio sretan i blagoslovljen Božić i sunarodnjacima “u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji”, ocijenivši da se pitanje i progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj.

“Čitav slobodoljubivi i pravdoljubivi svijet stoji nijem i zapanjen pred činjenicom da se brutalno progoni jedno pismo, u ovom slučaju ćirilica, pismo svete braće Ćirila i Metoda. Posebno smo zabrinuti pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i njihovo odvraćanje od povratka na ognjišta”, kazao je Irinej.




Da je patrijarh Irinej duboko infiltriran u velikosrpsku politiku, svjedoči njegova bezrezervna podrška radikalnim vođama Nikoliću i Vučiću na koje on debelo računa. “Vučić mora podignuti posrnulu naciju”, kazivao je Irinej prije no što je Vučić izabran za premijera, a jednako tako je likovao i kada je Nikolić izabran za predsjednika Srbije. U njima je, to je sasvim jasno, Irinej vidio “partnere” koji dišu poput njega, a vidio je i plodno tlo na kojem može posijati sjeme zla. Ovo koje je posadio ovih dana u Hrvatskoj, samo je jedno od mnogih…

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.