Goran Stanzl/PIXSELL

ZA SVE FILMOLJUPCE: Suvremeni njemački filmovi u kinu “Tuškanac”

Autor: Hina

Subotnje matineje Pametnog kina najmlađoj publici donose animiranu "Fantaziju 2000", nastavak jednog od najosebujnijih Disneyevih cjelovečernjih animiranih filmova svih vremena

Zagrebačko kino “Tuškanac” iduća će dva tjedna predstaviti program “Filmovi na putu” Goethe-instituta Hrvatska koji donosi izbor najznačajnijih i najnagrađivanijih novijih njemačkih filmova i koprodukcija.

Program donosi filmove prikazane na Berlinalu te dobitnike prestižne Njemačke filmske nagrade, a prvi je u ponedjeljak “Država protiv Fritza Bauera” Larsa Kraumea, smješten u Njemačku 1957. godine, kada ta zemlja pokušava za sobom ostaviti nacističku prošlost.

Frankfurtski državni odvjetnik Fritz Bauer, bez kojega ne bi bilo suđenja ratnim zločincima iz Auschwitza u poslijeratnoj Njemačkoj, neumorno se bori da nacističke zločince izvede pred sud unatoč otporima najviših političkih i društvenih krugova na koje nailazi nakon što dobije informaciju gdje se skriva bivši SS-ovac Adolf Eichmann.

Slijede koprodukcija “Otac” Visara Morine, priča iz predratnog Kosova o dječaku koji bježi od rodbine, kojoj ga je ostavio otac i odlazi u Njemačku za njim, te drama “4 kralja” Therese von Eltz o četvero pametnih, povrijeđenih mladih ljudi, koji božićne blagdane moraju provesti na psihijatrijskom odjelu.

“Who am I – Nijedan sustav nije siguran” Barana bo Odara film o Benjaminu i Maxu, koji su naizgled potpuno različiti, no spaja ih zajednički interes, hakiranje te osnivaju subverzivnu hakersku grupu CLAY, koja u svojim zabavnim akcijama odražava duh jedne cijele generacije.

Filmovi će se ponoviti i idućeg tjedna, a posljednji u ciklusu je “Veliko finale” Christiana Züberta, o sasvim posebnoj biciklističkoj turi skupine prijatelja u Belgiji, od kojih jedan zna da mu je posljednje.

Tuškanac ovaj tjedan nastavlja s projekcijama Filmskog kluba, po izboru članova Filmskih programa, s filmovima koji su dobili najviše glasova za ponovno prikazivanje, a prvi na listi je japanski “Žena na pijesku” Hiroshija Teshigahare.




U okviru programa “Propustili ste – pogledajte” prikazat će se drama “Sretan kraj” Michaela Hanekea, nominirana za Zlatnu palmu u Cannesu, triler “Opčinjen” Sofije Coppole i drama “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva na canneskom festivalu ovjenčana nagradom žirija, kao i Zlatnim biciklom na posljednjem izdanju Zagreb Film Festivala.

Prikazat će se i dokumentarni film “Ljubavnici i despot” o popularnoj južnokorejskoj glumici i njezinom bivšem suprugu i redatelju koji su proveli osam godina u zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, gdje su bili prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije.

Subotnje matineje Pametnog kina najmlađoj publici donose animiranu “Fantaziju 2000”, nastavak jednog od najosebujnijih Disneyevih cjelovečernjih animiranih filmova svih vremena, najavljeno je iz kina Tuškanac.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.