ROMAN KOJI ĆETE PROČITATI U JEDNOM DAHU: Ankica Tomić VICE VERSA

Autor: dnevno.hr

Vice versa može se čitati i kao vodič kroz labirinte bračnih i obiteljskih odnosa, može biti i instrukcija o potisnutim ljubavima koje preživljavaju usprkos svemu, no jedno je sigurno – čitateljevu pažnju zaokupit će tragovi obiteljskog trilera s neizvjesnim krajem.

Dalmatinski gradić 1957. godine. Radnja se vrti oko triju obitelji – Vice Drče, Šimuna Ravlića i Nikole Glavine – čiji šesnaestogodišnji sin Lucio jedne lipanjske srijede iznenada nestaje. Poglavlja naizmjence prate živote na prvi pogled nepovezanih obitelji koje, putem flashbackova (bilo da je riječ o prisjećanjima likova ili refleksijama sveznajućeg pripovjedača) upućuju čitatelja u svoju povijest, događaje i odluke koje su im promijenile živote, otkrivajući ujedno koja je prava povezanost među njima, a koja ne uključuje samo bivanje na istome mjestu u isto vrijeme, nego i složenije rodbinske i rodbinsko-kumske odnose. Autentičnosti izraza pridonosi dijalektalni govor, pažljivo opisane lokacije i obiteljsko stablo koje olakšava razumijevanje relacija među likovima, no komunikacija među njima ostaje jednako komplicirana.

Karmela otvori prozor, nagne se da vidi ima li ispod koga, pa prebaci bjankariju preko njega. Prvo lancun, jedan pa drugi, onda kušin, poravna rubove intimele da ih bude “lipo vidit”, a onda doda fini prekrivač koji je dala izvesti par mjeseci prije udaje. Jedna joj je brđanka, od onih koje u grad dolaze u opancima, pa se preobuvaju poskrivećki u fine postole, izradila čipku kakvu nijedna gradska švelja ne bi znala. Pa sad Karmela rukom provjerava čvrstoću ručnoga rada, trideset i četiri godine starog. Rasteže čipku na jednome mjestu, pa je podigne prema nebu. Sviće. Ona napne platno – trzne objema rukama, lice joj se zgrčilo, usnice skupile, rekao bi čovjek – baš se trudi isparati rišelje kojim se hvalila pred prijateljicama. Ali, otkad ne dolaze one, ni rišelje nema osobitog smisla.“

Iz romana Vice Versa, Ankice Tomić

Ankica Tomić

VICE VERSA

  • Područje: književnost

  • ISBN (tvrdi): 9789533039466




  • ISBN (meki): 9789533039473

  • Biblioteka: Cicero

  • Izdavač: Naklada LJEVAK




  • Godina: kolovoz 2016.

  • Broj stranica: 375

  • Format: 13,5 x 21 cm

  • UDK (tvrdi): 821.163.42-31

  • Cijena: tvrdi = 179, kn, meki = 139 kn

  • Urednica: Nives Tomašević

Novi roman Ankice Tomić obiteljska je priča koja se događa u samo dva dana, što je posve dovoljno da sveznajući pripovjedač uđe preko zidova u kuće i odnose među članovima šireg obiteljskog stabla Vice Drče i Nikole Glavine. Cijela ta prozna konstrukcija zapravo izgleda poput čudnog kaleidoskopa – tek okvir pukih slučajnosti drži ih povezane u cjelinu. Naime, u fragmentarnim minijaturama, međusobno isprepletenima i dinamično napisanima, čitatelji saznaju o onome o čemu se obično pred drugima šuti. Pažljivo navučene maske padnu s lica gotovo svih članova u trenutku kada nestaje Nikolin sin Lucio, pa u potragu za njim krenu oni koji su ga poznavali.

Ova proza pisana je jednostavno, bez cifranja, velikih riječi i gesta, nepretenciozno, ali ne i plitko ili otrcano; usredotočujući se na život kakav on u svojoj biti jest – grub, kaotičan i nepredvidljiv. Autorica kao da piše odu dalmatinskoj svakodnevici, postižući mediteransku magiju kroz govor likova i njegovu akustiku. Nije propustila govor Dalmacije upotpuniti začinima kojima će se u detalju razotkriti različiti oblici muško-ženskih komunikacija.

Autentična lokacija maloga mjesta ima mogućnost sublimacije mentaliteta i običaja sredine, što je u ovome romanu važno jer omogućava Ankici Tomić da bez suvišne karakterizacije likova ili opisa prostora uspostavi kompozicijsku strukturu romana koja nije linearna, već u njoj ima i flashbackova kojima je svrha pojašnjavanje karaktera i historijata nekih međuljudskih odnosa.

Vice versa može se čitati i kao vodič kroz labirinte bračnih i obiteljskih odnosa, može biti i instrukcija o potisnutim ljubavima koje preživljavaju usprkos svemu, no jedno je sigurno – čitateljevu pažnju zaokupit će tragovi obiteljskog trilera s neizvjesnim krajem.

O autorici:

Iako po struci profesorica književnosti, Ankica Tomić vrlo je kratko predavala u školama. No zato je, kao lektorica i redaktorica, surađivala s mnogim hrvatskim tiskovinama. Prvi, autobiografski roman Naročito ljeti 2011. godine pobjeđuje na natječaju izdavačke kuće V.B.Z. i Tomić, osim pažnje javnosti, osvaja dojmljivu novčanu nagradu. Slijede nagrada Slavić te Kiklop kao i drugi roman Damen kapric koji 2014. izlazi u Nakladi Ljevak. Iste godine autorica postaje članica Hrvatskog društva pisaca, a 2015. ostvaruje status samostalnog umjetnika. Treći roman Vice versa napisala je uz potporu Ministarstva kulture, a već radi i na novom rukopisu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.