Michael Robotham Život ili smrt Dobitnik prestižne nagrada CWA Gold Dagger 2015. za najbolji kriminalistički roman

Autor: dnevno.hr

"Roman Život ili smrt napeti je triler sa srcem i dušom. Robotham je apsolutni majstor." – Stephen King

Nakladnička kuća Znanje predstavlja fantastičan triler filmske atmosfere Život ili smrt (Life or Death, 2014.) iz pera nagrađivanog australskog pisca Michaela Robothama. U liku neobičnog zatvorenika osuđenog na 10 godina zatvora koji nestaje dan prije izlaska na slobodu, Robotham je stvorio neodoljivog antijunaka protiv kojeg su svi; kriminalca koji drži do riječi i vlastitih principa, obavijenog velom tajni i spremnog na to da čitatelja povede u nevjerojatnu potjeru. Roman Život ili smrt dobitnik prestižne nagrada CWA Gold Dagger 2015. za najbolji kriminalistički roman. Michael Robotham višestruko je nagrađivani pisac – dvaput je osvojio nagradu Ned Kelly za najbolji australski krimić, za romane Lost (2005.) i Uništenje (Shatter 2008.), a isto toliko puta našao se i u užem izboru nagrade CWA UK Steel Dagger (2007. s knjigom The Night Ferry i 2008. s knjigom Uništenje). Najpoznatiji je po seriji psiholoških trilera koji su originalni spoj psihološke drame, osebujnog protagonista i zadiranja u mračne zakutke čovjekove nutrine te prevedeni na više od dvadeset jezika.

Zašto bi netko na odsluženju dugotrajne zatvorske kazne pobjegao dan prije puštanja na slobodu? Audie je jedan posve neobičan zatvorenik, osuđen na 10 godina zatvora zbog pljačke u kojoj je poginulo četvero ljudi, među kojima i dvojica pripadnika njegove bande. Plijen od pet milijuna dolara nikada nije pronađen i svi se žele dočepati Audieja. Cijelo vrijeme njegova boravka u zatvoru, Audieju su prijetili, tukli ga i napadali, kako zatvorenici tako i čuvari, u očajničkoj želji da doznaju njegovu tajnu. Ali on je sve to stoički izdržao i nikome se nije povjerio. Dan prije nego što bi trebao izići na slobodu, Audie misteriozno nestane iz ćelije. I tako kreće luda potraga za njim, ali jedino on sam zna zašto je to učinio – pokušava li se domoći nestalih milijuna, osvetiti se policajcima koji su ga strpali u zatvor ili očajnički nastoji nekoga spasiti?

“Roman
Život ili smrt napeti je triler sa srcem i dušom. Robotham je apsolutni majstor.” – Stephen King

“Obožavam knjige koje piše ovaj tip.” – Lee Child

“Robotham je istinski majstor koji prede iznimnu priču… riječ je o pravome filmskom trileru s atmosferom koja podsjeća na Iskupljenje u Shawshanku.” – VrouwenThrillers

“Jedan od najboljih zapleta godine, koji se razvija od stranice do stranice, intenzitetom kakve grčke tragedije.” – Dallas Morning News

Michael Robotham (1960.) je australski pisac. Dvaput je osvojio nagradu Ned Kelly za najbolji australski krimić, za romane Lost (2005.) i Uništenje (Shatter 2008.), a isto toliko puta našao se i u užem izboru nagrade CWA UK Steel Dagger (2007. s knjigom The Night Ferry i 2008. s knjigom Uništenje). Karijeru je započeo kao istraživački novinar, a potom i ghostwriter na biografijama poznatih britanskih političara, pop-zvijezda, pustolova i sl.

Roman Život ili smrt u odličnom prijevodu Damira Biličića od idućeg je tjedna dostupan u knjižarama po cijeni od 119,00 kn.

Autor: dnevno.hr