Zarko Basic/PIXSELL

Knjiga Julijane Matanović ‘I na početku i na kraju bijaše kava’ izlazi nakon nepune dvije godine

Autor: dnevno.hr

Atmosfera „kafenisanja“ uvijek krije mnogo više, taj čin funkcionira kao svojevrsna metafora i nudi lepezu različitih tumačenja. Zato u ovoj knjizi svi mogu detektirati osobna značenja i poruke. Potražite u svim boljim knjižarama!

Sveučilišna profesorica književnosti, književna kritičarka i spisateljica  Julijana Matanović zaista je književni fenomen u Hrvatskoj. Njezine knjige čitaju se, posuđuju i prodaju u brojkama koje uveliko nadmašuju naš prosjek. Svaka promocija predstavlja događaj na kojem se uvijek traži mjesto više, a za njezin rad zanima se i šire čitateljstvo i uža struka. Doživljava se kao prava zvijezda. Riječ je o autorici čije knjige i priče govore „više jezika“, u njima se pronalaze brojni čitatelji potpuno različitih afiniteta.

Nakon nepune dvije godine stiže i peto izdanje knjige I na početku i na kraju bijaše kava što je čvrst dokaz da Hrvati ipak čitaju. Knjiga je u tom razdoblju pokupila i brojne utjecajne – čak četiri – književne nagrade i istaknula se kao književno ostvarenje koje, ako još niste, morate pročitati. Tu je Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za najbolju proznu knjigu godine 2014, Nagrada Josip i Ivan Kozarac za najbolje prozno djelo godine 2014, Nagrada fra Martin Nedić Zaklade Terra Tolis za najbolju knjigu godine 2014 i Nagrada grada Zagreba 2015.

Razlog uspjehu ove knjige krije se u činjenici da su to priče koje nas – poput kave – drže „budnima“, kako bismo promotrili život i okolinu u njihovom pravom obličju. U opuštenom i ležernom ritualnom činu ispijanja kave pripovijedaju se različite priče; one male, svakidašnje, ali velikih značenja i otkrivaju pozadinu života.

Atmosfera „kafenisanja“ uvijek krije mnogo više, taj čin funkcionira kao svojevrsna metafora i nudi lepezu različitih tumačenja. Zato u ovoj knjizi svi mogu detektirati osobna značenja i poruke. Ništa se manje nije ni moglo očekivati od pripovjedačice kakvom je postala autorica uspješnica Zašto sam vam lagala, Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka, Cic i svila, Samo majka i kći…

Potražite u svim boljim knjižarama!

Ili naručite na broj 0800 10 11




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.