Večernji list 12.kolovoza, 1990.

Hrvatica koja je trpjela teror komunističkih vlasti zbog nametnute stigme svojega podrijetla i prezimena

Autor: Dnevno.hr/HKV

Marija Jagatić-Nosalj (Martinska Ves, 1921. – Veli Lošinj, 2002.) svojoj je obitelji, ali i hrvatskom narodu, u nasljedstvo ostavila zapise povijesno važnih sjećanja na razdoblje od sedamdesetak godina naše povijesti, počevši s događajima poslije ubojstva Stjepana Radića 1928. godine

Hrvatsko kulturno vijeće organizira tri predstavljanja knjige “Uspomene” autorice Marije Jagatić-Nosalj. Predstavljanja će se održati u Zagrebu (4. travnja u 19 sati, Dvorana Vijenac, Nadbiskupijski pastoralni institut, Kaptol 29 a), u Sisku (7. travnja u 19:30, Dvorana sv. Ivana Pavla II., Trg bana J. Jelačića 9) i u Martinskoj Vesi (9. travnja u 19 sati, Dom kulture “Stjepan Radić”, Martinska Ves Desna 68).

U predstavljanjima sudjeluju: Đuro Vidmarović, književnik, predsjednik HKV-a; Hrvoje Hitrec, književnik, član Upravnog odbora HKV-a; Marko Ljubić, kolumnist HKV-a; Damir Borovčak, publicist, član HKV-a; Ivan Hrvoić, urednik i priređivač knjige te KUD “Martinčani” iz Martinske Vesi. Suorganizatori su Općina Martinska Ves i Župa sv. Martina biskupa.

Prijedlog dizajna 01 2

Nakon svih životnih tragedija, pitam se jesam li ikad bila bezbrižna djevojčica u seljačkoj nošnji, s pletenicama u koje se uplitala naša trobojnica… Djetinjstvo pod petrolejkom, život s prirodom, livade, šume, prelijepa rijeka Sava ispred kuće, a onda patnja za patnjom i tuga za tugom, ratovi, ubojstva i težak život, da bih na koncu dočekala slobodu, za sebe, za svoj narod, za svoju domovinu. Nadam se da će buduće generacije znati cijeniti slobodu koju imaju, slobodu koja je godinama plaćana zatvorima, patnjama, suzama, ubojstvima i masovnim grobnicama, razrušenim i spaljenim domovima i uništenim djetinjstvima. (Iz Uvoda)

U Zagrebu je 2016. godine objavljena knjiga “Uspomene” autorice Marije Jagatić-Nosalj. Knjigu je uredio i izdao njezin nećak Ivan Hrvoićkoji živi i radi u Kanadi.

Pozivnica plakat MJN Uspomene jpg

Marija Jagatić-Nosalj (Martinska Ves, 1921. – Veli Lošinj, 2002.) svojoj je obitelji, ali i hrvatskom narodu, u nasljedstvo ostavila zapise povijesno važnih sjećanja na razdoblje od sedamdesetak godina naše povijesti, počevši s događajima poslije ubojstva Stjepana Radića 1928. godine.




Autoričina je majka bila nećakinja Stjepana Radića, a otac ugledni hrvatski političar Mato Jagatić pa, iako je autorica tek obična, skromna žena iz naroda, u knjizi progovara kao dobar poznavatelj društvenih i političkih prilika i događaja. Riječ je o vrlo dragocjenim i zanimljivim zapisima, o svjedočanstvu osobe koja kroz obiteljsku priču i osobno iskustvo progonjene i maltretirane Hrvatice koja je trpjela teror komunističkih vlasti zbog nametnute stigme svojega podrijetla i prezimena zapravo razlaže hrvatsku priču tijekom četiriju državnih vlasti koje su se smjenjivale u razdoblju od sedamdesetak godina.

Prijedlog dizajna 01 3

Bogato hrvatsko selo, Martinska Ves, Gornja Posavina, seoski običaji, seljačka stranka, ubojstvo Stjepana Radića, sukobi ugnjetavanih seljaka s političkim vlastima, put prema osnutku NDH, očev politički angažman i samoubojstvo u svibnju 1945., konfiskacija imovine, poslijeratna ubojstva i progonstva, osvetničko ubojstvo majke, tete i sestrične 1946. u Martinskoj Vesi, protjerivanja, mučenja, razbojstva, propadanje sela, komunizam koji materijalno i duhovno rastače hrvatski duh, obitelj, dom i vjeru te dovodi do potpunoga sloma hrvatskoga sela, čije posljedice trpimo i danas, teme su o kojima se može čitati na više od tristo stranica ove zanimljive i vrijedne knjige.




Dr. sc. Ivan Hrvoić, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u magnetometriji te dizajnu i realizaciji instrumenata za geofizička istraživanja.

Autor:Dnevno.hr/HKV
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.