Wikimedia Commons

(FOTO) Obljetnica smrti legendarnog hrvatskog slikara Ivana Meštrovića

Autor: dnevno.hr

Njegov izniman kiparski talent svrstao ga je među istaknute osobnosti svjetske umjetnosti prve polovice 20. stoljeća

Poznati hrvatski kipar, arhitekt i književnik Ivan Meštrović rođen je u Vrpolje kod Slavonskog Broda, 15. kolovoza 1883., a umro je u South Bend, Indiana, SAD, 16. siječnja 1962.

Smatra ga se najistaknutiji kipar hrvatske moderne skulpture.

Meštrović se školovao u klesarskoj radionici Pavla Bilinića u Splitu i na Akademiji u Beču. Tijekom svojim putovanja po Europi upoznavao je djela antičkih i renesansnih slikara te francuskih kipara poput  A. Rodina, A. Bourdellea i A. Maillola.

Poznati kipar je bio začetnik i ideolog nacionalno-romantične skupine Medulić u kojoj je zagovarao stvaranje umjetnosti s nacionalnim obilježjima nadahnutima narodnim pjesmama.

Za Prvoga svjetskoga rata živio je u emigraciji. Nakon rata vratio se u domovinu i tada je započelo dugo i plodno razdoblje njegove umjetnosti. Emigrirao u Italiju 1942. godine, a  zatim 1943. u Švicarsku, te potom u SAD-e. Bio je profesor kiparstva na Sveučilištu u Syracusi i potom od 1955. u South Bendu.

Posebno mjesto u njegovu opusu zauzimaju portreti.

Djela snažne plastične vrijednosti ostvario je u graditeljsko-kiparskim spomenicima i projektima poput mauzoleja obitelji Račić u Cavtatu, mauzoleja obitelji Meštrović u Otavicama, Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, spomenika Neznanom junaku na Avali u Beogradu. Projektirao je spomen-crkvu kralja Zvonimira u Biskupiji kraj Knina, Galeriju Ivana Meštrovića, te obnovio stari Kaštelet ili Crikvine u Splitu.




Njegov izniman kiparski talent svrstao ga je među istaknute osobnosti svjetske umjetnosti prve polovice 20. stoljeća i među najistaknutije hrvatske umjetnike čije je djelo u svoje doba doživjelo svjetska priznanja. Slikao je u ulju, pisao eseje, memoare o javnome i političkom životu svojega doba i pripovijetke.

Meštrović je poklonio hrvatskom narodu Galeriju i Kaštelet u Splitu, Atelijer Meštrović u Zagrebu i obiteljsku grobnicu, crkvicu Presvetog Otkupitelja u Otavicama u kojoj je po vlastitoj želji pokopan.

U Vrpolju, mjestu njegova rođenja, otvorena je 1972. godine spomen galerija “Ivan Meštrović” s 40-ak njegovih djela.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.