Wikimedia Commons

Čileanski ‘antipjesnik’ umro u 103. godini

Autor: Hina

Parra je jedan od najizvornijih južnoameričkih pjesnika 20. stoljeća, a cijeloga svoga dugog života bio je aktivan, elokventan i provokativan

Nicanor Parra, čileanski umjetnik i pjesnik koji je sebe nazivao “antipjesnikom” umro je u utorak u dobi od 103 godine, napisala je čileanska predsjednica Michelle Bachelet na društvenoj mreži.

“Čile je izgubio jednog od najvećih autora u povijesti svoje književnosti i jedinstveni glas u zapadnoj kulturi”, napisala je predsjednica.

Poznat po crnom humoru, osjećaju za ironiju i odbijanju da poeziju uzme previše ozbiljno, najutjecajnije djelo vjerojatno mu je zbirka “Pjesme i antipjesme”. Bio je prijatelj američkog pjesnika Allena Ginsberga a često se navodi i njegov utjecaj na bitnički pokret kao i na čileanske pisce poput Roberta Bolana.

Značajne su mu zbirke “Bezimeni kanconijer”, “Salonski stihovi”, “Ruske pjesme”, “Debela knjiga” i “Profesori”. O vlastitoj poetici objavio je poznati “Manifest” o kojemu su se u čileanskim književnim krugovima vodile dugotrajne i burne rasprave. Parra je 2011. primio Cervantesovu nagradu, najveće književno priznanje na španjolskome govornom  području.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.