Sakrij oglas
 Veličina slova Branko Šomen predstavio kapitalno djelo

'Masoni su veliki humanisti, negativni prizvuk su im dali ljubomorni novinari kojima je odbijeno članstvo'

  • Autor: Ratko Martinović
  • Datum: nedjelja, 17. ožujka 2013. u 12:00
Negativni prizvuk su Slobodnim zidarima dali oni koji im se nisu mogli pridružiti, a pri tome prvenstveno govorim o velikom broju novinara kojima nije omogućen pristup. Slobodni zidari biraju isključivo časne ljude! Dakle, sami biraju svoje članove i nema onoga da netko želi pristupiti i postane član.

Netom prije predstavljanja kapitalne trilogije 'Povijest Slobodnog zidarstva' Branka Šomena s autorom smo kratko porazgovarali o ovoj vrlo interesantnoj temi i knjizi.

Vaše kapitalno djelo 'Povijest Slobodnog zidarstva' prvi je dio trilogije o Masonima. Što ste sve prezentirali i koliki je zapravo obim Vašeg rada?

Prvi dio pod nazivom 'Mudrost' govori o samim počecima Slobodnog zidarstva u Hrvata, pa sve do Prvog svjetskog rata. Druga knjiga nosi naziv 'Snaga' i obuhvaća period od rata pa do današnjeg dana. Taj dio govori o stradanjima Slobodnih zidara tijekom Drugog svjetskog rata, kada ih je veliki broj bio zatvoren u Jasenovcu i Staroj Gradiški. Treći dio je enciklopedijski i sadrži imena 1.800 pokojnih Hrvata Slobodnih zidara, kako u domaćim, tako i u inozemnim ložama. Brojka je zbilja fascinantna jer se radi o intelektualcima koji su se posvetili radu u ovom društvu.

Masoni su kao tema iznimno popularni među širom populacijom. Čemu duguju takav renome?

Prvo da naglasim - ne volim izraz 'Masoni' jer je srpska i strana riječ, preferiram 'Slobodni zidari'. To je respektabilna organizacija koja je preživjela kroz stoljeća i danas također privlači veliki broj mladih ljudi u članstvo. U Hrvatskoj ih trenutno ima preko 350, u Austriji oko 2.000, u Francuskoj oko 30.000 dok u SAD-u prelaze brojku od dva milijuna. Dakle, zbrajanjem dolazimo do brojke od šest milijuna Slobodnih zidara diljem svijeta. To je jedan od razloga 'popularnosti'.

No, jedan dio popularnosti zasigurno duguju i tajnovitosti putem koje ih se stigmatizira. U Hrvatskoj ih, kao što navodite, ima oko 350, a mi ne znamo tko su te osobe. Čemu tolika skrivenost?

Razlog tomu je priroda društva - samozatajni su i bave se isključivo otkrivanjem samih sebe. To su veliki humanisti i odradili su brojne dobre stvari, a s time se nisu hvalili. Oni imaju doduše taj svoj ritual koji se provodi, a star je tisuće godina - prilično je jednostavan i podučava kako se ponašati u loži, a kako izvan. Što se u loži čuje, tamo se jedino i govori. Taj negativni prizvuk su Slobodnim zidarima dali oni koji im se nisu mogli pridružiti, a pri tome prvenstveno govorim o velikom broju novinara kojima nije omogućen pristup. Slobodni zidari biraju isključivo časne ljude! Dakle, sami biraju svoje članove i nema onoga da netko želi pristupiti i postane član.

Hiram Abif - stvarna ili mitska figura?

Svakako mitska. On je bio prvi mitski meštar koji je čuvao tajnu i zbog njezinog čuvanja su ga vlastiti pomoćnici htjeli pogubiti. Prava tajna ne postoji već je to znanje do kojeg se tijekom života dođe.

Za kraj, pitanje - jeste li Vi Slobodni zidar?

Jeste li Vi? (...smijeh...)

Nakon razgovora uslijedila je prezentacija knjige uz goste prof. dr.sc. Zlatu Živaković-Kerže, prof.dr.sc. Tvrtka Jakovinu i urednika Stjepana Ravića u Profil Mozaik Megastoreu, te je posebno naznačeno kako je istraživanje trajalo gotovo dvadeset godina i riječ je o zbilja najtemeljitijem štivu koje će izazivati mnoge kontroverze. Kako se već pričalo o 'Masonima' Ivi Andriću, Meštroviću i Maksimilijanu Vrhovcu najavljujemo osvrt nakon što pročitamo prvi dio trilogije.


  • Autor: Ratko Martinović
  • Photo: Ratko Martinović
  • Datum: nedjelja, 17. ožujka 2013. u 12:00
 

      
Zadnje vijesti
Kultura Bravo, Hrvati: Spot o Hrvatskoj osvojio prvo mjesto i dobio nagradu! (VIDEO)

Najboljim filmom u kategoriji kratkih promotivnih filmova i reklama u konkurenciji sa još 68 filmova iz cijelog svijeta proglašen je film redatelja Ivana Perića.

Kultura Ljubitelji plesne umjetnosti pozor! Festival plesa i neverbalnog kazališta u Istri

15. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat od 18. do 21.srpnja 2014.

Kultura Splitski HNK bez intendanta: Bogdanić odbijen zbog seksualne orijentacije i neprimjerene škole?

Hrvoje Marušić iz HDZ-a je upitao zbog čega da se imenuje kandidat koji nema osnovne uvjete. "Mi iz njegovog životopisa uopće ne znamo je li pohađao školu", ustvrdio je.

Kultura Ministarstvo opovrgnulo da Dubrovniku prijeti gubitak statusa svjetske baštine

"Sve preporuke iz nacrta odluke kao što su izrada Plana upravljanja zaštićenim dobrom, izrada studije o održivom upravljanju kruzerima su dobrodošle te u sinergiji s nacionalnom legislativom, mogu sam

Izdvojeno