Sakrij oglas
 Velièina slova FENOMENOLOGIJA RELIGIJA

Željko Mardešić posmrtno Osoba dijaloga za 2010.

  • Autor: hina
  • Datum: utorak, 11. siječnja 2011. u 21:35
Željko Mardešić, koji se ispod svojih uradaka potpisivao i kao Jakov Jukić (1933.-2006.), ubraja se među nekolicinu vodećih hrvatskih sociologa religije u drugoj polovici 20. i u početku 21. stoljeća.

Hrvatska akedemska udruga (HAU) - čovjek nadasve, sa sjedištem u Splitu, odlučila je da se nacionalno odličje Osoba dijaloga - osoba godine za 2010. dodijeli pokojnom Željku Mardešiću (pseudonima Jakov Jukić) koji je umro prije pet godina.

U obrazloženju odluke navodi se da ju je vijeće udruge donijelo jednoglasno, u povodu pete obljetnice Mardešićeve smrti. "Proglasili smo ga Osobom dijaloga za 2010. zbog njegova dugogodišnjega strpljiva i kontinuirana zalaganja za dijalog: među katolicima, katolika s drugim kršćanima, s pripadnicima različitih religija kao i s ateistima", navodi se u današnjem priopćenju HAU-a. Ističe se da je, iako pravnik po naobrazbi, Mardešić ipak glavninu svojeg djelovanja posvetio fenomenologiji religije te je njegov znanstveni opus dojmljiv - šest knjiga, 138 radova, 270 članaka, sudjelovanje na brojnim okruglim stolovima.

Željko Mardešić je isticao i važnost i razumijevanje kulture moderniteta i ostvarenja dijaloga s tom kulturom u duhu ideja 2. vatikanskog koncila, navodi HAU te pritom citira Mardešića: "Ako kršćani ne uspiju u koncilskoj obnovi Crkve, mogu se lako pretvoriti - i protiv svoje želje - u bojovnu sektu i nepodnošljivu skupinu čudaka."

Željko Mardešić, koji se ispod svojih uradaka potpisivao i kao Jakov Jukić (1933.-2006.), ubraja se među nekolicinu vodećih hrvatskih sociologa religije u drugoj polovici 20. i u početku 21. stoljeća.

Među dosadašnjim laureatima su: Ivan Supek, Franjo Komarica, Vlado Gotovac, Dalaj-lama, Hans Kuing, Shimon Peres.


  • Autor: hina
  • Photo: verbum.hr
  • Datum: utorak, 11. siječnja 2011. u 21:35
 

      
Zadnje vijesti
Kultura Politika i zakulisne igre moderne Rusije - nova knjiga Roberta Servicea odsada i na hrvatskom!

U njoj Robert Service, ugledni britanski povjesničar, akademik, autor niza knjiga o ruskoj povijesti, u maniri najbolje znanstvene publicistike analizira tri važna razdoblja u povijesti Rusije: kasno

Kultura Pripreme za 15. jubilarni prikaza Živih jaslica u Prološcu kod Imotskog (VIDEO)

Ovo su jubilarne 15. Jaslice koje bi prema svemu sudeći mogle biti najupečatljivije.

Kultura Gimnazijalci u Vukovaru: 'DA SE NIKAD NE ZABORAVI PREKINUTI GLAS SINIŠE GLAVAŠEVIĆA'

Novinarsko-književnički susret ''Grad – to ste vi" utemeljili su Hrvatsko novinarsko društvo, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatski radio Vukovar i vukovarska Gradska knjižnica.

Kultura Veliki pjesnik 1908. opisao današnju Hrvatsku: 'Ja sam već posijedio, a Hrvatu, siromaku još je veći mrak u mraku'

Velik intelektualac i pjesnik "svakidašnju glupu perspektivu" 1908. godine gotovo proročki opisuje u pjesmu Revija 1.

Izdvojeno
Najčitanije