Sakrij oglas
 Veličina slova FENOMENOLOGIJA RELIGIJA

Željko Mardešić posmrtno Osoba dijaloga za 2010.

  • Autor: hina
  • Datum: utorak, 11. siječnja 2011. u 21:35
Željko Mardešić, koji se ispod svojih uradaka potpisivao i kao Jakov Jukić (1933.-2006.), ubraja se među nekolicinu vodećih hrvatskih sociologa religije u drugoj polovici 20. i u početku 21. stoljeća.

Hrvatska akedemska udruga (HAU) - čovjek nadasve, sa sjedištem u Splitu, odlučila je da se nacionalno odličje Osoba dijaloga - osoba godine za 2010. dodijeli pokojnom Željku Mardešiću (pseudonima Jakov Jukić) koji je umro prije pet godina.

U obrazloženju odluke navodi se da ju je vijeće udruge donijelo jednoglasno, u povodu pete obljetnice Mardešićeve smrti. "Proglasili smo ga Osobom dijaloga za 2010. zbog njegova dugogodišnjega strpljiva i kontinuirana zalaganja za dijalog: među katolicima, katolika s drugim kršćanima, s pripadnicima različitih religija kao i s ateistima", navodi se u današnjem priopćenju HAU-a. Ističe se da je, iako pravnik po naobrazbi, Mardešić ipak glavninu svojeg djelovanja posvetio fenomenologiji religije te je njegov znanstveni opus dojmljiv - šest knjiga, 138 radova, 270 članaka, sudjelovanje na brojnim okruglim stolovima.

Željko Mardešić je isticao i važnost i razumijevanje kulture moderniteta i ostvarenja dijaloga s tom kulturom u duhu ideja 2. vatikanskog koncila, navodi HAU te pritom citira Mardešića: "Ako kršćani ne uspiju u koncilskoj obnovi Crkve, mogu se lako pretvoriti - i protiv svoje želje - u bojovnu sektu i nepodnošljivu skupinu čudaka."

Željko Mardešić, koji se ispod svojih uradaka potpisivao i kao Jakov Jukić (1933.-2006.), ubraja se među nekolicinu vodećih hrvatskih sociologa religije u drugoj polovici 20. i u početku 21. stoljeća.

Među dosadašnjim laureatima su: Ivan Supek, Franjo Komarica, Vlado Gotovac, Dalaj-lama, Hans Kuing, Shimon Peres.


  • Autor: hina
  • Photo: verbum.hr
  • Datum: utorak, 11. siječnja 2011. u 21:35
 

      
Zadnje vijesti
Kultura Bravo, Hrvati: Spot o Hrvatskoj osvojio prvo mjesto i dobio nagradu! (VIDEO)

Najboljim filmom u kategoriji kratkih promotivnih filmova i reklama u konkurenciji sa još 68 filmova iz cijelog svijeta proglašen je film redatelja Ivana Perića.

Kultura Ljubitelji plesne umjetnosti pozor! Festival plesa i neverbalnog kazališta u Istri

15. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat od 18. do 21.srpnja 2014.

Kultura Splitski HNK bez intendanta: Bogdanić odbijen zbog seksualne orijentacije i neprimjerene škole?

Hrvoje Marušić iz HDZ-a je upitao zbog čega da se imenuje kandidat koji nema osnovne uvjete. "Mi iz njegovog životopisa uopće ne znamo je li pohađao školu", ustvrdio je.

Kultura Ministarstvo opovrgnulo da Dubrovniku prijeti gubitak statusa svjetske baštine

"Sve preporuke iz nacrta odluke kao što su izrada Plana upravljanja zaštićenim dobrom, izrada studije o održivom upravljanju kruzerima su dobrodošle te u sinergiji s nacionalnom legislativom, mogu sam

Izdvojeno