Sakrij oglas
 Veličina slova FENOMENOLOGIJA RELIGIJA

Željko Mardešić posmrtno Osoba dijaloga za 2010.

  • Autor: hina
  • Datum: utorak, 11. siječnja 2011. u 21:35
Željko Mardešić, koji se ispod svojih uradaka potpisivao i kao Jakov Jukić (1933.-2006.), ubraja se među nekolicinu vodećih hrvatskih sociologa religije u drugoj polovici 20. i u početku 21. stoljeća.

Hrvatska akedemska udruga (HAU) - čovjek nadasve, sa sjedištem u Splitu, odlučila je da se nacionalno odličje Osoba dijaloga - osoba godine za 2010. dodijeli pokojnom Željku Mardešiću (pseudonima Jakov Jukić) koji je umro prije pet godina.

U obrazloženju odluke navodi se da ju je vijeće udruge donijelo jednoglasno, u povodu pete obljetnice Mardešićeve smrti. "Proglasili smo ga Osobom dijaloga za 2010. zbog njegova dugogodišnjega strpljiva i kontinuirana zalaganja za dijalog: među katolicima, katolika s drugim kršćanima, s pripadnicima različitih religija kao i s ateistima", navodi se u današnjem priopćenju HAU-a. Ističe se da je, iako pravnik po naobrazbi, Mardešić ipak glavninu svojeg djelovanja posvetio fenomenologiji religije te je njegov znanstveni opus dojmljiv - šest knjiga, 138 radova, 270 članaka, sudjelovanje na brojnim okruglim stolovima.

Željko Mardešić je isticao i važnost i razumijevanje kulture moderniteta i ostvarenja dijaloga s tom kulturom u duhu ideja 2. vatikanskog koncila, navodi HAU te pritom citira Mardešića: "Ako kršćani ne uspiju u koncilskoj obnovi Crkve, mogu se lako pretvoriti - i protiv svoje želje - u bojovnu sektu i nepodnošljivu skupinu čudaka."

Željko Mardešić, koji se ispod svojih uradaka potpisivao i kao Jakov Jukić (1933.-2006.), ubraja se među nekolicinu vodećih hrvatskih sociologa religije u drugoj polovici 20. i u početku 21. stoljeća.

Među dosadašnjim laureatima su: Ivan Supek, Franjo Komarica, Vlado Gotovac, Dalaj-lama, Hans Kuing, Shimon Peres.


  • Autor: hina
  • Photo: verbum.hr
  • Datum: utorak, 11. siječnja 2011. u 21:35
 

      
Zadnje vijesti
Kultura Veliki prijatelj Hrvatske i ugledni stručnjak za filozofiju religije dolazi u Zagreb!

Profesor filozofije religije i velik prijatelj Hrvatske Hans-Peter Grosshans (Münster) impresioniran je hercegovačkim voznim parkom i vrsnim vinima! U Zagrebu će predavanje imati u srijedu 19. veljače

Kultura Posjetite Lisinski i uživajte u vrućim latino-američkim ritmovima!

U izvedbi orkestra Zagrebačke filharmonije pod vodstvom karizmatičnog maestra Alana Bjelinskog uz solističke nastupe nezamjenjivog latinoameričkog glazbenika i pokretača latino scene u Hrvatskoj Ricar

Kultura Roman koji iznosi opravdanost oslobodilačkog rata: 'Mlade su generacije bombardirane raznim informacijama o tobožnjim zločinima Hrvatske vojske'

Borna Vitez, hrvatski tajni agent, literarni je lik iz dvije knjige Zdravka Vukića: "Operacija Slavonija" iz 2009. i "Sve za Hrvatsku" iz 2012. godine. Novinari su ga proglasili "hrvatskim Jamesom Bon

Kultura FOTO: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog: Pijanist Ivo Pogorelić nastupio povodom 40. rođendana dvorane

Program je prigodno otvorila skladba kompozitora po kojemu je dvorana i dobila ime, kratka simfonijska forma "Večer" Vatroslava Lisinskog, orkestralna idila skladana 1850.

Izdvojeno
Najčitanije