Patrik Macek/PIXSELL

Kosor i Beljak pregovaraju s Milanovićem!

Autor: I.Babić

Novi proces preslagivanja centra je vidljiv i tu su počele užurbane pripreme, jer Darinko Kosor čelnik HSLS-a kao i čelnik HSS Krešo Beljak uputili su zahtjev za hitan sastanak Domoljubne koalicije koji bi se trebao održati najkasnije do sredine idućeg tjedna,

Tomislav Karamarko je već politički mrtvac od kojeg svi bježe. Najprije mu je poslušnost otkazao Milijan Brkić, zatim legendarni general Damir Krstičević, nesuđeni HDZ-ov ministar obrane Misroslav Tuđman, general Glasnović, Gotovinin kum Dilber i još neki zastupnici HDZ-a, a danas su se javili i Eurozastupnici: Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier. Izravno su kazali kako ne žele dati podršku smjeni uspješnog premijera Tihomira Oreškovića.

Indikator da Karamarko više nije bitan akter jest zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je zadnji mjesec dana pozivao na preslagivanje Vlade, očito imajući na umu da će skupiti desetak zastupnika. No, svi koji znaju Bandića moraju biti svjesni da je on politički pragmatičar kojem je jedini cilj da zaštiti sebe od kaznenih progona. Je li slučajno ili ne u posljednjih nekoliko dana podignuta optužnica protiv njegova prijatelja i dugogodišnjeg pročelnika Davora Jelavića i još šest osoba te prijatelja i intimusa Ivice Lovrića trenutno najbližeg suradnika, ili je to bila poruka Bandiću da se odmakne od preslagivanje Vlade i rušenja premijera Oreškovića, vidjet ćemo brzo.

Novi proces preslagivanja centra je vidljiv i tu su počele užurbane pripreme, jer Darinko Kosor čelnik HSLS-a kao i čelnik HSS Krešo Beljak uputili su zahtjev za hitan sastanak Domoljubne koalicije koji bi se trebao održati najkasnije do sredine idućeg tjedna, a ako do njega ne dođe istupaju iz koalicije te stvaraju predispoziciju za koaliciju sa Zoranom Milanovićem, najizglednijim pobjednikom novih izbora, ako do njih dođe.

Dakle, Karamarko je bio u pravu kad je rekao da se događaji na političkoj sceni ubrzavaju, ali je zaboravio istaknuti da je on jedini krivac. Umjesto da se makne s mjesta potpredsjednika Vlade i kao uvjerljivo najnepopularniji političar s mjesta šefa HDZ-a te time spasi stranku od rasula, on očito želi spasiti sebe, ne braneći ni interese vlastite stranke.

Odgovor Bože Petrova, Željke Markić, Ladislava Ilčića bi će očito stvaranje nove koalicije na čelu s Tihomirom Oreškovićom, uz podršku katoličke crkve, ali i moćnih saveznika iz EU-a te SAD-a. Znamo da KC ne želi davati podršku kompromitiranom Karamarku, a poznat je njezin stav i velike simpatije prema Mostu i Oreškoviću.

Autor:I.Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.