screenshoot

VLADA ‘RSK’ DJELUJE I DANAS! Imaju ministra obrane i kažu: ‘Oslobodit ćemo Krajinu!’

Autor: Snježana Vučković

Nevjerojatne snimke nepostojeće “Republike Srpske Krajine” koja ima svoju vladu, himnu, predsjednika, zamjenika i članove i koja svake godine održava svoje sjednice, potvrđuje činjenicu da Srbi koji su u Oluji napustili svoje domove od “Krajine” nisu nikad odustali. Iako na prvi pogled djeluje kao skeč, sve prestaje biti smiješno u trenutku kada se okupljenima na sjednici kao iznenađenje pojavi ratni zločinac Vojislav Šešelj. Dvoranom se prolama pljesak, a opće oduševljene nastane kada Šešelj primi odličje članova ove “Republike Srpske Krajine u progonstvu”. Evo što je na sjednici 2015. kazao Šešelj:

“Čekamo da propadne EU, a onda vraćamo teritorij”

– Poštovani narodni poslanici Republike Srpske Krajine, braćo Srbi i sestre Srpkinje…. Republika Srpska Krajina je živa u našim srcima i sve dok postoji srpski narod nećemo odustati od njenog oslobođenja. Nisu nas pobijedili i okupirali Hrvati, nego Amerikanci kojima su Hrvati bili tek puko oruđe. Moramo sačekati da propadne Europska Unija i američka dominacija pa da onda pristupimo oslobađanju Republike Srpske Krajine. Moramo se za to spremati kao da će se taj trenutak sutra desiti. To je ono što radi Vlada Republike Srpske Krajine – dio je Šešeljevog govora.

Ova fantomska Vlada sjednicu je održala i prošle godine (Beograd, 17. prosinca 2016.), a obzirom da je sufinancirana od strane Srbije (koja ovu Vladu nikad nije javno priznala), za očekivati je da će se održavati i dalje. Zanimljivo je da Hrvatska o tome, ili nema mišljenje, ili misli da je stvar posve benigna. Onako kako je 90-tih barikade nazivala „bezopasnim hirom nezadovoljnog dijela građana”, sada se odnosi prema Srbima koji u izbjeglištvu kuju ratne planove.

“Sljedeća sjednica je u Kninu!”

Kako sada stvari stoje, ova Vlada ima sve, uključujući zastavu, himnu i ministre. Sve, osim zemlje kojom bi vladali, a o čemu maštaju još od završetka VRO Oluja. Ratko Ličina je ministar za informiranje u Vladi RSK u progonstvu, odnosno jedan od ukupno 11 članova te Vlade. Ostali su njezini članovi: Milorad Buha (predsjednik Vlade, Baranja), prof. Lazar Macura (Dalmacija), Mile Bosnić (Kordun), mr. Svetozar Vinčić (Banija), dr. Momčilo Subotić (Zapadna Slavonija), Dragoljub Jakšić (Srijem), Rade Čubrilo (ministar obrane), Nikola Dobrijević (ministar pravosuđa), Branko Bibić (sekretar u Vladi) i, kao jedanaesti, Slobodan Jarčević (savjetnik u Vladi, inače nekadašnji ministar vanjskih poslova RSK).

Ratko Ličina ne krije želju za „povratkom teritorija” pa tako za medije otvoreno kazuje kako je „bit formiranja Vlade RSK opstajanje do nekog pogodnog geopolitičkog momenta koji im bude naklonjen za djelovanje”.




Koliko je ova Vlada stvarna opasnost za Hrvatsku, a koliko je samo sastavni dio velikosrpskog folklora, sada je teško reći. Da citiramo Ličinu, valja pričekati „pogodan geopolitički moment”…

U međuvremenu, članovi ove Vlade poručuju:

„Sjednica će se dogodine održati u Hrvatskoj. Vidimo se u Kninu!”




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.