Tomčev put od komunizma do karamarkizma i natrag!

Autor: Damir Palmeta

I Karamarko će se, pobijedi li na izborima, najprije distancirati od jastrebova, a jedan od njih je zasigurno i dr. Tomac. Njegovi panegirici Karamarku više neće biti potrebni pa će Tomac doživjeti još jedno preobraćenje i potražiti svoju crvenu nit, u liku i djelu nekog novog vođe, najvjerojatnije u njegovu starom jatu, SDP-u.

Uistinu me iznenadilo čuđenje bavarskih Hrvata u otvorenom pismu profesoru Zdravku Tomcu u kojem mu, između ostalog pišu: ‘Ne možemo se načuditi vašem medijskom nastupu gdje 7Dnevno, vaš dojučerašnji omiljeni list i portal, blatite i prozivate glede njihova pisanja o predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, kojega kao da ste osobno spremni štititi svojim životom…!’ Iznenađen sam zbog toga što svatko tko imalo poznaje profesora Tomca i njegov mukotrpni tranzicijski put iz ‘komunizma do karamarkizma’, neće biti iznenađen takvim njegovim stavovima i vratolomnim političkim obratima. Jer, Tomac je istinski proizvod najmračnijeg komunističkog sustava u kojem je stradalo na tisuće i tisuće Hrvata, od Bleiburga pa nadalje. I dok su sustavno stradavali Hrvati, naš vrli preobraćenik i aktualni žestoki ‘karamarkobranitelj’, bio je revni komunistički potrčko Stepinčevu tužitelju i komunističkom moćniku Jakovu Blaževiću. Dakako da je neizostavno bio i u koloni tuge i ponosa koja je bacala cvijeće na maršalov odar i sa svojim tadašnjim komunističkim ideolozima izjavljivao da je bilo časno živjeti s Titom. Potom je veličao Ivicu Račana prvog predsjednika SKH-SDP i vjerno mu držao fenjer dok se ovaj razbacivao izjavama da je Tuđmanov HDZ – ‘stranka opasnih namjera’! Današnji veliki štovatelj Franje Tuđmana tijekom predsjedničke kampanje 1995. godine, kada je bio kandidat “svog” SDP-a, nazivao je utemeljitelja moderne hrvatske države diktatorom i autokratom, da bi danas u tko zna kojoj preobrazbi, veličao sve ono što je cijeli svoj život kritizirao i osuđivao.

Bio je blizak i sa Sanaderom

Tomac je bio blizak i s bivšim premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom kojem se počeo politički primicati neposredno pred parlamentarne izbore 2003. godine. Kada je već svima bilo jasno da je tadašnja vladajuća Račanova koalicija na izdisaju, te da je neupitno da će novi premijer postati Ivo Sanader, Tomac je u raznim prigodama, biranim riječima, počeo govoriti o predsjedniku HDZ-a. Tako je početkom lipnja 2003. godine, dakle, nepunih pet mjeseci pred tadašnje parlamentarne izbore u Hrvatskoj, nakon komemoracije za poginulog saborskog zastupnika Ivu Baicu u središnjici HDZ-a, na kojem su prisustvovali i čelnici drugih stranaka, Tomac izjavio: ‘Sanader je bio ugodan domaćin i drago mi je da su odnosi u Hrvatskoj došli na tu razinu da je postalo posve normalno da ljudi iz drugih stranaka u sjedištu HDZ-a razgovaraju s njihovim predsjednikom’. A u jeku izborne kampanje na općim izborima 2006.godine u Bosni i Hercegovini, tadašnji predsjednik HDZ- a Ivo Sanader dao je potporu novoosnovanoj stranci Bože Ljubića HDZ 1990., koja se otcijepila od HDZ-a Dragana Čovića. Ljubićeva stranka HDZ 1990. nastupila je na tadašnjim izborima u BiH u koaliciji s Hrvatskim zajedništvom, zajedno s HKDU-om BiH, HSS-om, HDU-om BiH i Demokršćanima. Više nego znakovito je da je i naš preobraćenik Zdravko Tomac javno podržao predsjednika Božu Ljubića i Hrvatsko zajedništvo, baš na način kako je to godilo Sanaderovim ušima. Podsjetimo što je Tomac tada u samom finišu te izborne kampanje u BiH izjavljivao: ‘Ja mislim da je načelno dobro da je premijer Sanader zauzeo jasne stavove oko nekih bitnih pitanja u BiH. Načelno podržavam neke od tih stavova kao što su razumijevanje i partnerstvo Hrvata BiH i Hrvatske i što je Sanader jasno rekao da one stranke koje ne podržavaju to partnerstvo rade na štetu Hrvata. Podržavam stajalište koje je rekao i Sanader da Hrvati u Hrvatskoj i u BiH ne mogu ne voditi računa o mišljenjima međunarodne zajednice’.

Zbog presude bivšem premijeru kritizirao hrvatsko pravosuđe

A da je Tomac bio Sanaderov štovatelj, potvrđuju i njegove izjave nakon presude sutkinje Ivane Čalić u procesu ‘Fimi media’: ‘Tu je puno politike, a malo prava. Sutkinja kao da je držala politički govor. Daleko od toga da branim Sanadera, ali uzeti u obzir svjedočenje Barišića koji se također tereti u ovom slučaju, a zanemariti iskaze svjedoka nije dobro. Ne branim Sanadera, ali čini mi se da je osuđen bez činjenica i dokaza”, izjavio je profesor Tomac. Cijeli proces prema njemu loše je vođen, a sutkinja se ponašala kao zvijezda držeći politički govor. “Suditi se treba na bazi činjenica. Kroz cijelu se povijest uči da se nepoštenje ne isplati te da je to suprotno moralnim vrijednostima. Pomalo su smiješne moralne poruke sutkinje koja je sud pretvorila u kazalište”, ogorčen je tada bio Zdravko Tomac. Profesora smeta i to što su nekim medijima iz tužilaštva podatci davani prije vremena, a u takvim situacijama u demokratskoj državi proces se prekida. “Suđenje Sanaderu nije bilo demokratsko. Problem Hrvatske je očito pravosuđe koje se ravna po medijima. Oni su ti koji su ga osudili prije dokaza, a sutkinja je podlegla medijskim pritiscima i više se brinula za svoj dojam u javnosti nego za pošteno suđenje”, govorio je tada profesor Tomac.

Tko će, nakon izbora, postati nova meta Tomčeva obožavanja

Što li danas aktualni ideolog ‘karamarkizma’ misli o Sanaderu kada se zna da je jedan od dvojice koji su bivšeg premijera pospremili iza rešetaka bio upravo i tadašnji ministar unutarnjih poslova i sadašnji čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko. U slučaju HDZ-ove pobjede na parlamentarnim izborima, budući premijer Tomislav Karamarko će, po svemu sudeći, mijenjati i strategiju i retoriku, baš kao što je to uradio i Ivo Sanader pred parlamentarne izbore 2003. godine. Da bi se dopao svojim biračima, Sanader je održao onaj čuveni govor na splitskoj Rivi gdje je zapjenjen poručivao tadašnjoj glavnoj haaškoj tužiteljici Carli del Ponte da on i njegova Vlada neće izručivati heroje Domovinskoga rata u Haag. Čim je došao na vlast učinio je suprotno pa je i generala Antu Gotovinu nakon što ga je ‘Šeks locirao, identificirao i transferirao’ predao u ruke Carli del Ponte. I Karamarko će se, pobijedi li na izborima, najprije distancirati od jastrebova, a jedan od njih je zasigurno i dr. Tomac. Njegovi panegirici Karamarku više neće biti potrebni pa će Tomac doživjeti još jedno preobraćenje i potražiti svoju crvenu nit, u liku i djelu nekog novog vođe, najvjerojatnije u njegovu starom jatu, SDP-u. Jer, u slučaju poraza te stranke na izborima, Milanović će, gotovo je izvjesno, prohujati s vihorom novih unutarstranačkih izbora, a budući lider socijademokrata mogao bi postati nova meta Tomčeva obožavanja i razlog njegova novoga preobraćenja.




Autor:Damir Palmeta
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.